Zo kan Klein Rusland eruitzien

IDENTIEKE WOONWIJK WOLUWE GEEFT ZELZATENAREN HOOP OP BEHOUD BUURT

Zelzate | De grauwe woningen in Klein Rusland.
Kristof Vereecke Zelzate | De grauwe woningen in Klein Rusland.
Klein Rusland heeft een tweelingwijk. In het Brusselse staat een bijna identieke tuinwijk, ook ontworpen door de befaamde architect Huib Hoste. Eén essentieel verschil: daar waar Klein Rusland kampt met verkrotting en leegstand, is de wijk in Sint-Pieters-Woluwe nog een modernistisch pareltje.

De geschiedenis: In 1920 beslist chemiebedrijf Kuhlmann in Zelzate een wijk te bouwen voor zijn arbeiders. Architect Huib Hoste mag samen met de Vlaamse landschapsarchitect en urbanist Louis Van der Swaelmen de tuinwijk ontwerpen. De geboorte van Klein Rusland, een modernistisch pareltje, is een feit.


Op de grens van Sint-Pieters Woluwe en Sint-Lambrechts Woluwe mag Huib Hoste in dezelfde periode een gelijkaardige wijk ontwerpen.


95 jaar later kampt Klein Rusland met verkrotting en leegstand en dreigt de wijk zelfs te moeten verdwijnen voor de bouw van een nieuwe tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen. De tuinwijk Kapelleveld in Woluwe daarentegen is nog steeds een modernistisch pareltje met veel groen en vooral goed onderhouden woningen. De inwoners van Klein Rusland zien het met lede ogen aan.


"Toen ik hoorde dat er nog een gelijkaardige wijk bestond, ben ik direct op zoek gegaan en in Sint-Pieters-Woluwe terecht gekomen", zegt Maureen Tollenaere die in de Albert Mechelincklaan woont. "Als je die wijk voor de eerste keer ziet, valt je mond open. Goed onderhouden woningen, gezellige straten en pleintjes, groen,.... Een droom om te wonen. Navraag leert me dat er verschillende renovatiegolven geweest zijn, waarvan de laatste dateert uit 2004. Een schril contrast met onze wijk. Nochtans lag die er pakweg twintig jaar geleden even gezellig bij. Zoiets doet toch hartzeer. Aan de andere kant geeft het ook hoop. De wijk in Woluwe is het beste bewijs dat er wel toekomst is voor Klein Rusland, als er maar geïnvesteerd wordt. Laat ons hopen dat niet alleen wij bewoners dat inzien, maar ook de instanties die over ons lot beslissen."

Sint-Pieters-Woluwe | In de wijk Kapelleveld zijn de gevels kleurrijk.
Kristof Vereecke Sint-Pieters-Woluwe | In de wijk Kapelleveld zijn de gevels kleurrijk.

Jonge gezinnen

Ook bij andere inwoners gelijkaardige reacties. "Mocht er nu eens zekerheid zijn dat dat de wijk blijft bestaan", reageert Jennifer De Vuyst. "Ik ben er zeker van dat er genoeg interesse zou zijn in de woningen. Zeker mocht je de huizen aan een goede prijs verkopen. Jonge gezinnen zijn op zoek naar goede en betaalbare woonprojecten. Die wijk in Woluwe is perfect voor jonge startende gezinnen. Dit zou echt een oplossing kunnen zijn voor onze wijk."