Zelzate herdenkt vergeten veldslag aan kanaal

Guy Verbuyst, Peter Vanryckeghem, Frank Bruggeman en Jean-Pierre Pochet tussen het monument en de tank.
Foto KVZ Guy Verbuyst, Peter Vanryckeghem, Frank Bruggeman en Jean-Pierre Pochet tussen het monument en de tank.
Op 23 mei is het 75 jaar geleden dat het Tweede Regiment Gidsen het Duitse leger tot stilstand bracht aan het kanaal Gent-Terneuzen in Zelzate. Om deze gebeurtenis te herdenken organiseert de kanaalgemeente heel wat plechtigheden.

Zelzate en het Tweede Regiment Gidsen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Levende getuige daarvan zijn het gidsenmonument en de oude Leopardtank van het vroegere tankregiment aan het bussenplein.


"Iedereen kent die twee monumenten, maar toch weten veel Zelzatenaren niet meer waarom er een band is tussen onze gemeente en de Tweede Gidsen", zegt burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD). "Nochtans hebben we zelfs een Tweede Gidsenmuseum."


Veldtocht


"Er is zwaar gevochten rond het kanaal", zegt kolonel Jean-Claude Pochet, oud-gediende bij de gidsen en conservator van het museum in Zelzate. "Het toenmalige regiment gidsen kon de Duitsers op 23 mei 1940 stoppen aan het kanaal. De zware gevechten gaven heel wat verliezen aan beide kanten, maar betekenden ook het ontstaan van een onlosmakelijke band tussen de gemeente en het regiment."

Goed doel

Gezien het 75 jaar geleden is dat de slag rond het kanaal Gent-Terneuzen geleverd werd, slaan het gemeentebestuur en het Belgische leger de handen in elkaar voor een groots herdenkingsconcert door het Groot Harmonieorkest van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen onder leiding van kapelmeester kapitein Yves Segers. "De opbrengst gaat naar de sociale werking van het Huis van het Kind in Zelzate", zegt burgemeester Frank Bruggeman.


Het concert heeft plaats in de sporthal van de Sint-Laurensschool in de Patronagestraat. Kaarten kosten 15 euro. Wie dat wil, krijgt er voor 30 euro een receptie bij. Reserveren voor het concert is verplicht en kan via 09/326.96.17. (KVZ)