Vorstenpaar komt naar Zelzate

FILIP EN MATHILDE VIEREN OP 17 DECEMBER 150 JAAR SINT-JAN BAPTIST

De vlaggen ter gelegenheid van het feestjaar wapperden gisteren al op de terreinen van Sint-Jan Baptist.
Kristof Vereecke De vlaggen ter gelegenheid van het feestjaar wapperden gisteren al op de terreinen van Sint-Jan Baptist.
Koning Filip en koningin Mathilde komen op 17 december naar Zelzate om er de 150ste verjaardag van psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist te vieren. Normaal gezien is het ook de bedoeling dat het vorstenpaar ontvangen wordt in het gemeentehuis om er de bevolking te groeten.

Het is niet de eerste keer dat de koning naar Zelzate komt. Vorige maand werd nog herdacht dat het exact 100-jaar geleden was dat Koning Albert I er zijn generaals kwam toespreken bij het begin van WO I. Het laatste bezoek dateert van begin jaren 70 toen koning Boudewijn er de tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen kwam openen. Een kleine vijftig jaar later mag de kanaalgemeente zich opnieuw opmaken voor een koninklijke ontvangst. "Ik weet het al enkele weken, maar vandaag (gisteren, red.) werd het nieuws ook daadwerkelijk bevestigd door het paleis", zegt burgemeester Frank Bruggeman, die het vorstenpaar zal mogen verwelkomen. "Ik vind het een ongelofelijke eer voor onze gemeente. Een eer die we te danken hebben aan Sint-Jan Baptist, maar dat maakt me als burgemeester niet minder fier. Als gemeente werken we al jarenlang goed samen met deze bijzondere organisatie. Het is een relatie van geven en nemen, maar een relatie die altijd in een bijzonder positieve sfeer verloopt. Het feit dat de koning nu naar onze gemeente komt, is voor mij de kers op de taart van die positieve samenwerking." Hoe het programma van de ontvangst verloopt, is nog niet duidelijk. "Het protocol van de koning plant nog een tweetal werkbezoeken. Dan zal er ook bepaald worden hoe de dag eruit zal zien. Het bezoek aan Sint-Jan Baptist staat centraal, maar ik heb begrepen dat we de koning en de koningin ook zullen kunnen ontvangen op het gemeentehuis en dat er een begroeting komt voor onze burgers."

Burgemeester Frank Bruggeman.
BELGA Burgemeester Frank Bruggeman.

Veiligheidsmaatregelen

Aan het bezoek van het vorstenpaar hangt natuurlijk ook een veiligheidsverhaal aan vast. "Het spreekt voor zich dat we er alles aan willen doen om de koning in zo goed mogelijke omstandigheden te ontvangen. Tijdens het politiecollege (gisteren, nvdr.) werden al de eerste voorbereidende maatregelen voor het bezoek besproken. Veel zal uiteraard ook afhangen van de wensen van het vorstenpaar." Bij psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist zijn ze uiteraard bijzonder verheugd met het hoge bezoek. "Dit is een enorme erkenning voor onze organisatie. Maar ook voor de psychiatrische zorg in het algemeen. Dat is toch waar heel dit feestjaar is rond opgebouwd. We wilden het taboe dat rust op psychische moeilijkheden doorbreken. Psychisch ziek zijn kan ons allen overkomen. Het bezoek van de koning en de koningin is niet alleen de ultieme kers op ons feestjaar, het zegt ook veel over het groeiend belang die onze samenleving hecht aan goede psychiatrische zorg."