MUG-heli pikt leerling (16) op na epilepsieaanval

De MUG-heli kon makkelijk landen op de speelplaats van de Sint-Laurensschool.
Foto Sint-Laurensschool De MUG-heli kon makkelijk landen op de speelplaats van de Sint-Laurensschool.

De les was gisteren nog maar een kwartier begonnen of de Sint-Laurensschool in Zelzate stond op zijn kop. Voor de ogen van zijn klasgenoten van het vijfde middelbaar zakte plots de 16-jarige Jarne in elkaar in een klaslokaal. Hij kreeg een zware epilepsieaanval. Zijn neef, Ibe Dierickx, uit het vijfde jaar Verzorging, schoot hem te hulp.


"Hij had zelf zijn masker al genomen om zo zijn ademhaling te controleren. Samen met een leerkracht begon ik hem te helpen. Ik wist wat ik moest doen, want voor mij was dat niet nieuw. We legden hem op de grond met zijn benen op de stoelen", vertelt Ibe. De jongeman was erg geschrokken. "Het was vreselijk om hem zo op de grond te zien liggen schudden. Gelukkig hebben de leerkrachten me goed opgevangen", aldus Ibe. De school verwittigde meteen de hulpdiensten, maar MUG-ambulances in de buurt waren niet beschikbaar door andere dringende medische interventies. Uiteindelijk moest de MUG-heli van het AZ Sint-Jan in Brugge komen. Lang moest het jonge slachtoffer niet wachten tot de helikopter ter plaatse was. "Tussen onze oproep van 8.40 uur en de aankomst van de helikopter zaten nog geen tien minuten", zegt perswoordvoerder Ruben Beke."Gelukkig maar, want het was toch wel heel dringend." Toen de jongeman naar het ziekenhuis werd gebracht, verkeerde hij niet in levensgevaar.


In het UZ werd hij aan enkele onderzoeken onderworpen. Hij stelt het inmiddels beter, maar verblijft voorlopig nog in het ziekenhuis. Een cameraploeg filmde ondertussen de hele interventie. "Misschien komen we binnenkort in het VTM-programma 'Helden van hier: In de Lucht'. We kregen trouwens felicitaties van het MUG-team over ons optreden. Zo waren de hulpdiensten zeer te spreken over onze communicatie, onze eerste zorgen en de begeleiding van de hulpdiensten. De speelplaats was goed zichtbaar gemaakt: de leerkrachten droegen fluohesjes, zodat de piloot de landingsplaats goed kon zien. We hielden iedereen op ruime afstand zodat het een koud kunstje was voor hem om te landen. Jarne stelt het inmiddels beter. Hij werd gisteren nog onderzocht in het UZ van Gent. "Jarne lijdt aan epilepsie, maar de dokters weten niet wat er precies ige gebeurd in de klas", vertelt Ibe.


(JEW/KVZ)