Klein Rusland heeft toekomst zelf in handen

BEWONERS KRIJGEN INSPRAAK IN VIJF SCENARIO'S

Klein Rusland zoals het er vandaag uitziet.
Pascal meyvaert Klein Rusland zoals het er vandaag uitziet.
Tot 11 maart kunnen de inwoners van Klein Rusland zich uitspreken over de toekomst van hun wijk. Na een jaar studie liggen vijf scenario's op tafel: van een nieuwe wijk tot een verhuis van de 160 gezinnen. De Vlaamse regering hakt op basis van de suggesties en een onderzoek begin 2018 de knoop door.

Geplet tussen de N49/E34, een goederenspoor, het kanaal Gent-Terneuzen en de steeds verder oprukkende kanaalzone worstelt Klein Rusland om het hoofd boven water te houden. De aanleg van een nieuwe tunnel onder het kanaal hangt de allereerste modernistische tuinwijk van het land als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Dat geeft veel onzekerheid bij de inwoners.


Daarom engageerde provinciegouverneur Jan Briers zich vorig jaar om duidelijkheid te scheppen. Na een heel jaar overleg en studiewerk presenteerden Briers en zijn diensten de vijf resterende toekomstscenario's voor de wijk. "Met vijf scenario's hebben we ons huiswerk grondig gemaakt. Bij elk scenario hebben we een kwalitatieve woonoplossing voor de huidige bewoners als uitgangspunt genomen. Daarnaast is er uiteraard respect voor het bijzonder rijke erfgoed van de wijk."

Provinciegouverneur Jan Briers stelt de scenario's voor aan de inwoners. Bewoonster Maureen Tollenaere (centraal) is een aandachtige toehoorder.
Kristof Vereecke Provinciegouverneur Jan Briers stelt de scenario's voor aan de inwoners. Bewoonster Maureen Tollenaere (centraal) is een aandachtige toehoorder.

Gevangen

De inwoners van de wijk bekijken het met grote ogen. Zoveel scenario's, zoveel meningen. Over één ding zijn ze het wel eens. "We weten onze toekomst liever vandaag dan morgen", zegt Rachel Schroyen uit de Strijderslaan. "Wij hebben ons huis veertig jaar geleden gekocht. Als eigenaar zit je momenteel gevangen in de wijk." Buurman Achiel Mechelinck uit de Vrijwilligerslaan lijkt zich minder zorgen te maken. "Ik zou het liefst hebben dat ze de wijk gewoon behouden. Het is sowieso het één of het ander: of allemaal renoveren, en degelijk, of allemaal nieuwe huizen. Maar ik vrees dat het nog zeker 20 à 20 jaar zal duren."


Maureen Tollenaere uit de Albert Mechelincklaan heeft meer vertrouwen. "Ik heb eindelijk het gevoel dat er na al die jaren iets beweegt. Dankzij de gouverneur worden we niet langer aan ons lot overgelaten. Als de wijk dan toch moet verdwijnen, kunnen we het beter snel weten."


De bewoners kunnen nu nog tot 11 maart hun opmerkingen en suggesties bij alle scenario's bekend maken.

Infosessies

Daarvoor worden nog drie infosessies georganiseerd in de wijk zelf. Nadien volgt een grondig milieu- en financieel onderzoek. Rekening houdend met de suggesties van de inwoners wordt dan een voorstel geformuleerd waarover de Vlaamse regering zich moet buigen. Bedoeling is dat de Kleine Rus begin 2018 weet waar hij of zij aan toe is.