Grootscheepse rampoefening bij Rütgers

De brandweer moest na een zogenaamde explosie op een boot tussenbeide komen.
Foto JVK De brandweer moest na een zogenaamde explosie op een boot tussenbeide komen.
Een groot schip, dat aangemeerd lag aan sevesobedrijf Rütgers aan de Vredekaai in Zelzate, heeft gisterenmorgen vuur gevat. Dat ging gepaard met een zware explosie, waarbij zes arbeiders zwaar verbrand raakten. Gelukkig ging het om een grootscheepse rampoefening. "Hieruit blijkt nogmaals dat sevesobedrijven heel goed voorbereid zijn op dergelijke rampen", besluiten gouverneur Jan Briers en burgemeester Frank Bruggeman.

Het teerverwerkend sevesobedrijf Rütgens stond gisterenmorgen even volledig in rep en roer. Samen met de verschillende hulpdiensten, zelfs uit Nederland, de gemeente Zelzate en de provincie Oost-Vlaanderen werd rond 9 uur een grote rampoefening gehouden.


"Het was de bedoeling om het intern noodplan van het bedrijf, de interne en externe communicatie van Rütgens en de samenwerking met de hulpdiensten en de overheid uit te testen", klinkt het bij gouverneur Briers. Hiervoor ging het bedrijf zelfs heel ver. Met eigen acteurs werd een grote ramp in scene gezet, waarbij een boot, gevuld met benzeen, vuur had gevat. Dat leidde tot een grote explosie waarbij zes arbeiders gewond raakten. "Eerst werd het gemeentelijk nood - en interventieplan afgekondigd, nadien volgden wij op provinciaal niveau."

Goed voorbereid

De brandweer van Zelzate kwam onmiddellijk ter plaatse om de boot te blussen en de slachtoffers weg te brengen. Een Nederlandse blusboot hielp bij de bluswerken. Binnen het bedrijf werden alle externe medewerkers even geëvacueerd. Rond half twaalf was de oefening afgelopen. "Hieruit blijkt nogmaals dat sevesobedrijven heel goed voorbereid zijn op dergelijke rampen", aldus Briers en Bruggeman.


"Het is de bedoeling dat ieder sevesobedrijf om de drie jaar zeker zo grootschalig oefent. Maar we hoeven ons alvast niet echt zorgen te maken. De problemen situeren zich eerder op het spoor en op de baan, zoals Wetteren heeft aangetoond", besluit Briers. (JEW/KVZ)