Gemeente koopt 't Klooster voor 704.650 euro

De gemeente Zelzate heeft 't Klooster gekocht. Het cultuurhuis van onder andere comedian Joost Van Hyfte stond al een tijdje te koop. Zelzate betaalt 704.650 euro, inclusief schrijfkosten, voor het gebouw en wil er op vrij korte termijn een eigen culturele werking op poten zetten.

"Het was een kans die we niet konden laten liggen", stelde burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) achteraf tevreden. Het verhaal van cultuurhuis 't Klooster in de Kerkstraat startte zo'n vijf jaar geleden toen Joost en zijn vrouw Hilde De Cock samen met Luc Schelfhout en zijn vrouw Ilse Criel het oud nonnenklooster kochten. In de afgelopen jaren groeide 't Klooster uit tot een naam met een reputatie die tot ver buiten de Zelzaatse gemeentegrenzen weerklonk. Door allerlei omstandigheden besliste Van Hyfte begin oktober zijn Klooster te koop te zetten.


"Ik kan alleen maar zeggen dat er de laatste vijf jaar veel gebeurd is. Mijn partner Luc Schelfhout moest er door een ernstige ziekte mee stoppen en mijn comedy-carrière maakte een vlucht. Intussen combineert mijn vrouw vier jobs en balanceert ze op het randje van een burn-out. We klopten soms samen 18 werkuren per dag. Het waren vijf mooie jaren, maar het was tijd om te verkopen." Na gesprekken met enkele privé-investeerders kwam uiteindelijk de gemeente op de proppen met de nodige centen. "Ik ben blij dat het gebouw van het publiek blijft. Zelf zal ik er ook nog wel eens wat organiseren", reageerde Van Hyfte na de beslissing van de gemeenteraad. Schepen van cultuur Kristof Stevelinck, die ooit voorstelde het gebouw te kopen, wist zich met zijn geluk geen blijf. "Deze aankoop biedt veel kansen en is een hele goede zaak voor de gemeente."


Ook de oppositie toonde zich positief over de aankoop, maar hamert wel een eigen werking van de gemeente voor het gebouw. "Dat gaan we ook doen", beloofde Stevelinck. (KVZ)