Fusie met Gent voor niemand een optie

Een zicht op Zelzate. De Gentse haven komt in de achtergrond zeer dichtbij.
Kristof Vereecke Een zicht op Zelzate. De Gentse haven komt in de achtergrond zeer dichtbij.
"Een fusie met Gent vermijden", da's het enige waar de lijsttrekkers voor 14 oktober het in Zelzate het gloeiend over eens zijn. Daar waar sommigen voluit gaan voor een onafhankelijk Zelzate, kijken anderen toch over de gemeentegrenzen heen.

Burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) is duidelijk: "Wij willen geen vuilbak van Gent worden. Kijk naar het lot van Sint-Kruis-Winkel. Welke eigenheid hebben die nog? In Zelzate staat het bestuur nog dicht bij de burgers. Niet dat we neen zeggen tegen een fusie. Maar dan wel met gemeenten als Wachtebeke, Moerbeke of Assenede. Ik denk dat het huwelijk tussen een grote plattelandsgemeente en een centrumgemeente als de onze de perfecte combinatie zou kunnen zijn."

Daar is eerste schepen Martin Acke (N-VA) het niet volledig mee eens. "Onze keuze gaat uit naar Evergem. Het is een gemeente met dezelfde problematiek: veel nijverheid, de R4,.... We denken dat ons handelscentrum een perfecte aanvulling kan zijn voor kernen als Ertvelde en Kluizen. Lochristi en Moerbeke zijn ook opties. Assenede lijkt me een moeilijkere combinatie."

Sp.a ziet liever een sterk onafhankelijk Zelzate. "Als we investeren en werk maken van een sterke toekomst door brede samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere partners is het zeker nog mogelijk. Maar dan moet de huidige zelfbedieningscultuur absoluut verdwijnen", zegt Brent Meuleman, die beseft dat Zelzate een risicopatiënt is. "Als het tot een fusie komt, moeten we zelf de bruid kunnen kiezen in samenspraak met alle Zelzatenaren."

PVDA voelt helemaal niks voor een fusie. "Er is rijkdom genoeg. Als de vijf grootste bedrijven mee hun schouders zetten onder het beleid (lees extra belasting betalen, nvdr) gaan we een mooie toekomst tegemoet." Tezamen Zelzate van ex-burgemeester Freddy De Vilder en Positief Zelzate van Rik Laureys gaan voor meer intergemeentelijke samenwerking. "Samen dienstverlening uitbouwen en optimaliseren wordt de uitdaging", weet De Vilder. "Het helpt ons de grenzen af te tasten voor een mogelijke latere fusie. Onze voorkeur gaat uit naar Evergem, Gent zou allesbehalve een goede zaak zijn", besluit Laureys.

(KVZ)
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels