“Via Zelzate per spoor van Antwerpen naar Zeebrugge”

Voka West-Vlaanderen vraagt onderzoek naar aanleg spoorlijn langs N49/A11

Voka West-Vlaanderen wil dat de haalbaarheid wordt onderzocht om een spoorlijn aan te leggen van Zeebrugge, via Zelzate, naar Antwerpen.
Photo News Voka West-Vlaanderen wil dat de haalbaarheid wordt onderzocht om een spoorlijn aan te leggen van Zeebrugge, via Zelzate, naar Antwerpen.
Voka West-Vlaanderen wil dat de haalbaarheid wordt onderzocht om een spoorlijn aan te leggen van Zeebrugge, via Zelzate, naar Antwerpen. Dat meldt Belga.

Het gaat om een bestaand idee dat al eens opgeworpen werd binnen het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Ook spoorwegbeheerder Infrabel heeft het traject ooit ingetekend, maar het werd nooit verder onderzocht. Voka acht nu de tijd rijp om het tracé grondig te onderzoeken.

Minder vrachtwagens

Voka West-Vlaanderen ziet verschillende redenen. Zo willen ze de ontsluiting met het hinterland optimaliseren en vrachtwagens van de weg halen. Daarnaast zijn er voorzichtige gesprekken gaande tussen de haven van Zeebrugge en die van Antwerpen om samen te werken. Een spoorlijn kan dan heel nuttig zijn. Bovendien zou ook de haven van Gent op het tracé kunnen aangesloten worden en is er meteen een link met Zeeland Seaports.

Beide kanten van kanaal

Als de plannen werkelijkheid worden, is de kans groot dat er aan beide kanten van het kanaal Gent-Terneuzen een spoor komt te liggen. Onder andere Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) ziet heil in de aanleg van een spoorlijn voor personenvervoer tussen Gent, Zelzate en Terneuzen langs de R4-Oost. De provincie Oost-Vlaanderen ontving recent 300.000 euro Vlaams subsidiegeld om een projectcoördinator aan te stellen die de haalbaarheid van het project moet onderzoeken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.