"Nieuw Klein Rusland bouwen"

Huisvestingsmaatschappij heeft plan om oudste sociale woonwijk van het land te redden

Cvba Wonen, de sociale woningmaatschappij die Klein Rusland beheert, heeft een plan klaar om Klein Rusland te redden. Daarbij houdt het rekening met de befaamde reservatiestrook voor de nieuwe tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen. Volgens Freddy De Vilder, directeur bij cvba Wonen, is het plan een pak haalbaarder en goedkoper dan de voorgestelde herlokalisatie van de wijk.

Een typisch straatbeeld in Klein Rusland.
Kristof Vereecke Een typisch straatbeeld in Klein Rusland.

Eind juni kregen de bewoners van Klein Rusland te horen dat Vlaanderen geen toekomst meer ziet in hun bijna honderd jaar oude wijk. Nog tien jaar en dan moet iedereen weg zijn. “Niet leefbaar wegens te dicht bij de steeds verder oprukkende industrie van de Gentse haven”, klinkt de redenering. Vlaanderen wil 53 miljoen euro investeren om 160 nieuwe huizen te bouwen op andere locaties in hun kanaalgemeente. 70 procent van de Kleine Russen wil van geen wijken weten. Tijdens het openbaar onderzoek krijgen ze de kans hun bezwaren tegen het plan van de regering in te dienen. Ze krijgen daarbij de steun van de sociale woningmaatschappij die hun wijk beheert. “We hebben een plan ingediend voor de volledige renovatie van de wijk”, zegt Freddy De Vilder, directeur bij de cvba Wonen. “In dat plan hebben we zelfs rekening gehouden met de befaamde reservatiestrook. Het argument dat de wijk niet leefbaar zou zijn omdat het dicht bij industriezone ligt, gaat volgens ons niet op. Dan zou de helft van Zelzate onleefbaar zijn. Er staat een Seveso-bedrijf naast het gemeentehuis. Door het creëren van een groene buffer tussen de reservatiestrook en de wijk vergroten we zelfs de leefbaarheid. In het plan hebben we ook een nieuwe ontsluitingsweg via de Strijderslaan. Dat zou ervoor zorgen dat de wijk beter aansluit bij de rest van Zelzate.”

 Modernisme

Cvba Wonen is ambitieus. Door de reservatiestrook voor de nieuwe tunnel dient het Kardinaal Mercierplein opgegeven te worden, maar vervalt ook de veelbesproken erfgoedwaarde van de wijk. “Dat geeft ons de kans 212 woongelegenheden gefaseerd te vervangen door nieuwbouw. Uiteraard met respect voor het modernisme van architect Huib Hoste dat deze wijk zo uniek maakt. Bedoeling is om een nieuw Klein Rusland te bouwen dat rekening houdt met de modernste woontrends en een goede sociale mix.”

Als wij ons plan mogen uitvoeren, kunnen we morgen beginnen met een nieuwe toekomst voor de wijk.”

Freddy De Vilder

Morgen starten

Volgens de sociale huisvestingsmaatschappij is hun plan een pak haalbaarder dan dat van de Vlaamse regering. “Van de 7 nieuwe woonlocaties die worden voorgesteld is er slechts één plan dat nu al gerealiseerd kan worden. Al de rest moet nog opgestart worden en dat zou wel eens gepaard kunnen gaan met tijdrovende en dure procedures. Ondertussen zal Klein Rusland er niet leefbaarder wonen. Als wij ons plan mogen uitvoeren, kunnen we morgen beginnen met een nieuwe toekomst voor de wijk.”
 

De huisvestingsmaatschappij staat zeker niet alleen met zijn visie. Zo sprak ook de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening van de gemeente Zelzate zich uit tegen het voorkeursbesluit van de Vlaamse regering. 

In het nieuwe plan voor Klein Rusland wordt maximaal rekening gehouden met de veelbesproken reservatiestrook.
Kristof Vereecke In het nieuwe plan voor Klein Rusland wordt maximaal rekening gehouden met de veelbesproken reservatiestrook.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels