"In het leven moet je keuzes durven maken"

JOOST VAN HYFTE ZET EIGEN CULTUURHUIS NA VIJF JAAR OPNIEUW TE KOOP

Joost Van Hyfte, hier op de preekstoel, zet 't Klooster na vijf jaar opnieuw te koop.
Foto Kristof Vereecke Joost Van Hyfte, hier op de preekstoel, zet 't Klooster na vijf jaar opnieuw te koop.
't Klooster staat opnieuw te koop. Eigenaar Joost Van Hyfte heeft naar eigen zeggen de tijd en ook de energie niet meer om het succesvolle cultuurhuis te runnen. Via een eigenzinnig YouTube-filmpje gaat Van Hyfte op zoek naar nieuwe kopers. Geïnteresseerden moeten voor het cultuurhuis wel zo'n slordige 675.000 euro neertellen. De vier Zelzaatse musea krijg je er, indien gewenst, als bonus bij.

Het verhaal van cultuurhuis 't Klooster in de Kerkstraat startte zo'n vijf jaar geleden toen Joost en zijn vrouw Hilde De Cock samen met Luc Schelfhout en zijn vrouw Ilse Criel het oud nonnenklooster kochten. In de afgelopen jaren groeide 't Klooster uit tot een naam met een reputatie die tot ver buiten de Zelzaatse gemeentegrenzen weerklonk. Voor de nu al legendarische 'Comedy 4 Breakfast'-sessies, die Van Hyfte er elke eerste zondag van de maand organiseerde, kwamen mensen vanuit alle hoeken van het land naar 't Klooster afgezakt.


Waarom zou je in 'godsnaam' zo'n succesverhaal verkopen? "Dat vragen veel mensen mij", vertelt Joost.

Logische keuze

"Ik kan alleen maar zeggen dat er de laatste vijf jaar veel gebeurd is. Mijn partner Luc Schelfhout moest er door een ernstige ziekte mee stoppen en mijn comedy-carrière maakte een vlucht. Ondertussen combineert mijn vrouw vier jobs en balanceert ze op het randje van een burn-out. We klopten soms samen dagen van 18 werkuren per dag. Het zijn allemaal zaken die je dwingen een beslissing te nemen. De logische keuze is dan dat laten vallen wat je het minst liefste doet. In het leven moet je keuzes durven maken. Ik verkocht destijds ook mijn succesvolle restaurant 'De Eetfabriek' voor de zogenaamde appel en het ei", zegt Van Hyfte heel openhartig.

Ongerust over musea

Toch blijft hij enthousiast over het verhaal dat hij samen met zijn drie kompanen neerzette in 't Klooster. "Echt, de afgelopen vijf jaar waren een grote ervaring. We gaan dan ook door tot ik een overnemer vind." Ook de Zelzaatse musea, waaronder het befaamde Eddy Wally-museum, moeten zich volgens Joost Van Hyfte geen zorgen maken. "Uiteraard zal dat een beslissing zijn van de overnemer, maar die musea staan wel garant voor 1.000 euro extra inkomsten in de maand. Iets wat ik niet elke ondernemer zomaar in het water zie gooien."


Dat er ongerustheid is rond de musea moet duidelijk zijn. Zo agendeerde sp.a-raadslid Brent Meuleman al een vraag over de toekomst van de musea op de komende gemeenteraad. Ook heel wat Zelzatenaren lieten via sociale media al weten 't Klooster enorm te zullen missen. "Zo rap zal het wel allemaal niet gaan. 675.000 euro is nog altijd heel veel geld. Bovendien moet het juist zitten als we 't Klooster overlaten", besluit Van Hyfte.