VIDEO. SUV vliegt met hoge snelheid uit bocht, twee woningen zwaar beschadigd: “Ik sliep vlak naast de plaats waar de auto naar binnen vloog”

VIER INZITTENDEN GEWOND AFGEVOERD, 1 ZWAARGEWONDE, CHAUFFEUR HAD STEVIG GEDRONKEN.

Gepensioneerd fotograaf Frans van Wiele is zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen.
Koen Baten Gepensioneerd fotograaf Frans van Wiele is zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen.
Koen Baten
Bij een zwaar ongeval op de Lokerenbaan in Zele zijn deze nacht vier personen gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Een iemand raakte zwaargewond. Rond kwart voor vijf ’s morgens verloor de bestuurder de controle over zijn Mercedes SUV in een flauwe bocht en ramde daarbij twee huizen. De chauffeur legde een positieve ademtest af en zijn rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken. Burgemeester Hans Knop spreekt over onverantwoord rijgedrag. “Ik was net geopereerd en sliep daarom beneden, gelukkig nog niet in de woonkamer”, zegt bewoner Frans Van Wiele (70). 

Het ongeval gebeurde vanochtend rond 4.45 uur in de richting van Lokeren. De bestuurder van de Mercedes SUV verloor in de flauwe bocht aan Huis Ten Halve de controle over zijn stuur. Even verderop schuurde de wagen tegen een gevel van een woning. Het voertuig kantelde daarna en boorde zich nog door de woonkamer van een tweede woning. Nadien kwam het voertuig in het midden van de weg terecht. 

Alle inzittenden konden zelf nog uitstappen, maar werden allemaal afgevoerd naar het ziekenhuis. “De bestuurder had gedronken", zegt hoofdinspecteur Johan De Bruycker. “Zijn rijbewijs werd meteen voor 15 dagen ingetrokken. Wat de omstandigheden zijn is nog niet duidelijk, daarvoor moeten we eerst de inzittenden kunnen ondervragen. Mogelijk speelde een te hoge snelheid een rol”, klinkt het bij de politie. 

Frans Van Wiele (70), gepensioneerd fotograaf, woonde al jaren in het huis van zijn grootmoeder aan de Lokerenbaan. Hij was zwaar onder de indruk en kon zijn emoties moeilijk bedwingen. “Mijn huis is gewoon volledig weg”, zegt Frans. “Ik ben wakker geworden van de zware klap. Ik had gehoord dat mijn ramen waren gesprongen, maar ik wist niet dat het zo erg was”, klinkt het. De man was nog maar pas geopereerd en herstelde nog van de operatie. Hierdoor sliep hij beneden omdat het te lang duurde om de trap op te gaan. “De bedoeling was om van de woonkamer, waar de auto is binnengereden, een slaapkamer te maken”, zegt de zeventiger. “Gelukkig was dit nog niet gebeurd, anders was ik er nu misschien niet meer geweest. Nu reed hij op enkele meters van mijn bed naar binnen.” 

De ravage aan de woningen was zeer zwaar. De brokstukken lagen honderd meter verder op de rijbaan verspreid. Het is de eerste keer dat Frans zijn woning zwaar getroffen wordt bij een aanrijding. “Op mijn twaalfde werd ik hier in deze straat al eens aangereden. Ik herinner me dit nog zeer goed. Ze rijden hier dikwijls te snel", zegt de man. “Ik heb veel geluk dat ik hier nog ben.” Vlak na het ongeval belde hij in paniek zijn zoon op. Die kwam meteen ter plaatse om zijn vader op te vangen. Hij zal waarschijnlijk ook bij zijn zoon onderdak krijgen, want de woning is onbewoonbaar verklaard door de brandweer. 

Door de klap in de woning ontstond ook een klein gaslek dat de brandweer snel onder controle had. “De woning is door de hevige klap zeker onbewoonbaar. We moesten de site ook een tijdje bevroren houden om levensgevaar uit te sluiten, maar ruim een uur na het ongeval mochten we toch beginnen opruimen", zegt officier Tijs Dauwe. 

De Lokerenbaan in Zele staat er al langer om bekend dat er regelmatig hoge snelheden gehaald worden. Het parket stuurde ook een deskundige ter plaatse om de omstandigheden verder te onderzoeken. “Dit gaat hier absoluut om onverantwoord rijgedrag van de bestuurder", zegt burgemeester Hans Knop. “De Lokerenbaan is al langer een probleem waar wij zo snel mogelijk werk van willen maken. Een aanpassing van de infrastructuur dringt zich op, maar laat ons duidelijk zijn dat hier de volle verantwoordelijkheid bij de chauffeur ligt", aldus Knop. “Verder willen we ook nog een versterking van de verkeerspolitie doorvoeren om de bestrijding van dit soort rijgedrag tegen te gaan", besluit de burgemeester. 

Ook schepen en ondervoorzitter van de cel veiligheid Francis De Donder vindt de harde aanpak broodnodig. “Ik hamerde er al meermaals op in het verleden, maar het is echt wel tijd dat we ingrijpen. De tijd van sensibilisering is voorbij", aldus De Donder. 

Het voertuig kwam in het midden van de rijbaan op zijn zij terecht.
Koen Baten Het voertuig kwam in het midden van de rijbaan op zijn zij terecht.
De brandweer kwam ter plaatse om de gevel te stutten.
Koen Baten De brandweer kwam ter plaatse om de gevel te stutten.
De ravage in de Lokerenbaan was groot.
Koen Baten De ravage in de Lokerenbaan was groot.
De bestuurder kantelde en ramde het tweede huis waarschijnlijk met het dak van de wagen.
Koen Baten De bestuurder kantelde en ramde het tweede huis waarschijnlijk met het dak van de wagen.
De gevel raakte zeer zwaar beschadigd, de woning is onbewoonbaar.
Koen Baten De gevel raakte zeer zwaar beschadigd, de woning is onbewoonbaar.
De andere gevel liep ook aanzienlijke schade op.
Koen Baten De andere gevel liep ook aanzienlijke schade op.
Ook een tweede gevel en het geparkeerde voertuig raakte aanzienlijk beschadigd.
Koen Baten Ook een tweede gevel en het geparkeerde voertuig raakte aanzienlijk beschadigd.
De brokstukken lagen tot honderd meter verder nog op de rijbaan.
Koen Baten De brokstukken lagen tot honderd meter verder nog op de rijbaan.84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Heel de schade op de chauffeur verhalen. laten afdokken tot de laatste cent. Hij zal dan misschien twee keer nadenken.

 • ghislain wittebroodt

  heeft eigenlijk geluk met zijn intrekking van zijn rijbewijs voor 15 dagen, het is misschien de periode die hij nodig zal hebben om te herstellen van zijn letsels. Nadien kan hij met een nieuwe suv herbeginnen

 • Koen Huyck

  Rijbewijs kwijt? Hoeveel mensen rijden er niet rond zonder rijbewijs... de pakkans is veel te klein. Geef ze effectieve gevangenisstraf zonder uitstel.

 • Hans Schoen

  Er is veel verschil tussen actieve rijders en wegpiraten! Hier is een zot bezig geweest. Dat ze ook maar eens de talmende slapers op de weg aanpakken want het wordt erger met de dag.

 • Jan Sierens

  Er is veel te weinig controle op onverantwoord rijgedrag en gerecht veel te laks als er ze wel voorkomen. Er wordt enkel gefocust op enkele prioriteiten. Maar door kleinere overtredingen te negeren legt men de lat veel te laag en denken sommigen dat ze alles mogen.