Fleur de Lin levert weer beste kok

ZEELS RESTAURANT IN ZEVEN JAAR TIJD DRIE KEER IN DE PRIJZEN

Lode De Roover (links), zelf 'Eerste Kok' in 2011 en Ignace Wattenberge in de keuken van Fleur de Lin.
Foto De Rycke Lode De Roover (links), zelf 'Eerste Kok' in 2011 en Ignace Wattenberge in de keuken van Fleur de Lin.
Restaurant Fleur de Lin in Zele levert voor de derde keer de 'Eerste Kok van België'. Souschef Ignace Wattenberge (36) heeft de editie 2018 gewonnen. Tijdens de finale gisteren nam hij het onder andere op tegen zijn voormalige werkgever Steven Buelens van Hostellerie Lesco in Wetteren.

Ignace Wattenberge won gisteren de finale van de Prijs Prosper Montagné, de culinaire wedstrijd van de gelijknamige club waarbij gezocht wordt naar 's lands grootste keukentalent. "Ik had in de wandelgangen al gehoord dat het spannend zou worden. De ontlading was dus eens zo groot toen ik hoorde dat ik gewonnen had", reageert Ignace die afkomstig is uit het Gentse. "Gelukkig had ik twee engelbewaarders, eentje op elke schouder: mijn vader en de grootvader van mijn vrouw."


Dat Ignace deelnam aan de wedstrijd, is te danken aan zijn vader. "Die overleed eerder dit jaar en hij wilde graag dat ik de titel binnenhaalde. Hij was dan ook mijn grootste motivatie om dit te doen. De dag dat we het goede nieuws kregen dat ik geselecteerd was voor de finale overleed de grootvader van mijn vrouw, een man met wie ik zelf ook een hechte band had. Dat was een extra motivatie om me voor honderd procent in te zetten. Dat ik het gehaald heb, is fantastisch, maar ook erg overweldigend."


Voor het Zeelse restaurant Fleur de Lin is het daarmee de derde keer dat er een Eerste Kok in de keuken staat. Lode De Roover, eigenaar en chef-kok van het restaurant, werd Eerste Kok van België 2011. Hij begeleidde in 2015 zijn toenmalige souschef Wim Van Hecke zodat die de titel van Eerste Kok 2016 achter zijn naam mocht zetten en vandaag deed hij hetzelfde met Ignace.


"Dit was nog spannender dan toen ik zelf deelnam", reageert Lode die Ignace coachte tijdens de voorbereidingen. "Ignace heeft het zelf gedaan, ik heb gewoon wat tips gegeven." Voor Lode en zijn echtgenote Barbara Dhondt blijft de titel ook vandaag nog iets bijzonder. "Ignace werkt al twee jaar bij ons en we kunnen altijd op hem rekenen. We zijn enorm trots dat hij de titel binnenhaalde", zegt Barbara terwijl ze een traantje wegpinkt.

Vroegere baas

Eén van de andere vier finalisten was Steven Buelens, chef en eigenaar van Hostellerie Lesco in Wetteren. Tot twee jaar geleden werkte Ignace in Lesco. "Toen ik daar in de keuken stond, behaalde ik ook al eens de finale van deze wedstrijd, maar won uiteindelijk niet."


Dat Ignace het nu tegen zijn vroegere baas moest opnemen, maakte de wedstrijd nog spannender. "Ik heb me volledig afgesloten van alles wat er rond mij gebeurde, ik ben enkel met mijn eigen commis bezig geweest en heb me niets aangetrokken van de rest. Toen ik even de pedalen dreigde te verliezen, hebben mijn twee engelbewaarders me bijgestaan", aldus de Eerste Kok van ons land. Of hij Fleur de Lin nu verlaat voor een nieuw avontuur? "In 2018 blijf ik gewoon hier. Lode en Barbara hebben me zo hard gesteund dat ik niet zomaar wil vertrekken."