Familie oogst succes met eigen bier

EERSTE DUIZEND LITER VAN DE DONDER NA AMPER EEN WEEK AL BIJNA UITVERKOCHT

De familie De Donder met hun eigen bier, dat erg in de smaak valt bij liefhebbers.
Foto De Rycke De familie De Donder met hun eigen bier, dat erg in de smaak valt bij liefhebbers.
De familie De Donder heeft een eigen biertje gebrouwen. Het is pas een week op de markt en het eerste brouwsel van duizend liter is al bijna uitverkocht. Wat begon als hobby van vader Johan en zoon Rikkert, liep al snel uit de hand. Broer Wito en zus Sanne steken intussen mee de handen uit de mouwen om al het werk gedaan te krijgen.

"Drie jaar geleden wilde ik zelf eens bier brouwen. Mijn vader wilde me daarbij helpen en zo werden we hobbybrouwers", begint Rikkert De Donder (25) het verhaal. "Niets bijzonders dus: wat uitproberen in ons tuinhuisje, gewoon voor het plezier. Tot we bij het proeven van één van de brouwsels elkaar aankeken en allebei wisten: dit is iets bijzonder. Jeugdhuis Juvenes vierde toen net zijn vijftigste verjaardag en ze schreven een wedstrijd uit om een gelegenheidsbier uit te brengen. We wonnen die wedstrijd en ons bier bleek een succes te zijn. Toen hebben we beslist om het ook zelf uit te brengen."

Duizend liter

Met hun recept stapten ze naar brouwerij De Graal in Brakel om er een brouwsel van duizend liter te laten maken, iets wat in hun tuinhuisje niet mogelijk is. "Maar bij het commercialiseren van een bier komt heel wat meer kijken dan enkel proeven. Zo werden ook mijn jongste broer Wito (21) en ik in het verhaal betrokken," zegt zus Sanne (28). Sanne neemt het financiële luik voor haar rekening en Wito zorgt voor communicatie en promotie. "Als vader is het fantastisch om dit samen met de drie kinderen te mogen doen. Vooral fijn om te zien hoe ieder zijn eigen talent kan benutten in dit avontuur", zegt vader Johan (53).

"Meteen uitverkocht"

Duizend liter van het bier De Donder was goed voor 120 bakken van 24 flesjes. "Die vlogen meteen de deur uit", zegt Sanne. "Aanvankelijk dachten we dat het kwam omdat heel wat Zelenaars ons kennen, maar afgelopen weekend viel ons bier al in de smaak tijdens het Internationaal Bierfestival in Wieze", vult Johan aan. "In het begin kwamen er slechts met mondjesmaat nieuwsgierigen eens proeven, maar eens de mond-aan-mondreclame begon, werd het meteen een succes." Vandaag zijn er nog een dertigtal bakken bier van het eerste brouwsel te koop. "Het tweede wordt gebrouwen, maar het zal pas in juni klaar zijn", zegt Sanne.


'De Donder' is een amberkleurig bier van 8,1 procent alcohol. "Het is een zogenaamd Rye IPA. Dat staat voor India Pale Ale, een sterk gehopte biersoort. Eigenlijk is het een Amerikaanse bierstijl met Amerikaanse hop en gist. Een echt degustatiebier", zegt Johan. "Eigenlijk is het met geen enkel ander bestaand bier te vergelijken. Het is gewoon 'De Donder'." Brouwers Johan en Rikkert hebben dan wel een geslaagd product, ze blijven meer proefbrouwsels maken. "Gewoon omdat we het graag doen", zegt Rikkert. "We brouwen steeds twintig liter. Het kan zijn dat niemand het lekker vindt, als wij het kunnen smaken, zijn we tevreden."


Wie graag eens wil proeven kan dat zaterdag 25 maart van 11 tot 16 uur doen bij 'Prik & Tik' aan de Gentsesteenweg. Daar wordt het bier ook verkocht.