De Ronde van Freek in Zele: Wat kan er beter aan de integratie van de verschillende gemeenschappen?

Slechts 20 % van de Zelenaars vindt dat de culturen goed samenleven in de gemeente

Freek Braeckman in gesprek met Deniz Deveci, uitbaatster van ontbijt- en lunchzaak Istiklal in de Oudburgstraat.
Copyright : Geert De Rycke Freek Braeckman in gesprek met Deniz Deveci, uitbaatster van ontbijt- en lunchzaak Istiklal in de Oudburgstraat.
Amper 1 op 5 Zelenaars vindt dat de verschillende culturen in de gemeente harmonieus met elkaar samenleven. Meteen de laagste score van alle gemeenten in Vlaanderen. Reden genoeg voor VTM-nieuwsanker Freek Braeckman om voor ‘De Ronde van Freek’ poolshoogte te nemen in Zele.

Eén eigen Huis van het Kind, een brugfiguur aan de schoolpoort waar ouders met al hun vragen terecht kunnen, een taalbad in de zomer voor anderstalige jongeren. In Zele wordt hard gewerkt aan de integratie van de verschillende gemeenschappen. Én toch vindt 80 procent van de Zelenaars dat de culturen niet goed samenleven in hun gemeente. Een ontstellend hoog cijfer.

Het is Umit Kamali, inclusiewerker van de gemeente Zele, die Freek Braeckman deze ochtend op sleeptouw nam door Zele. Hun eerste halte: de ontbijt- en lunchzaak Istiklal van Mustafa Tartar en Deniz Deveci. Een Zeelse met Turkse roots, die in vlekkeloos Nederlands uitlegt aan Freek hoe ze zich aangestaard voelt omwille van haar hoofddoek. “Ik ben zaterdag nog uit eten geweest met mijn man. Het was precies of ze de eerste keer iemand zagen met een hoofddoek. Ik ben hier nochtans opgegroeid en keek als jong meisje al naar Vlaamse televisieprogramma’s zoals Familie en Wittekerke. Toch voel ik mij nooit volledig aanvaard.”

Inclusiewerker Umit Kamali geeft Freek een rondleiding in het Zeelse Huis van het Kind ROTZ.
Copyright : Geert De Rycke Inclusiewerker Umit Kamali geeft Freek een rondleiding in het Zeelse Huis van het Kind ROTZ.

Na hun stop in de broodjeszaak houden Umit en Freek halt in het Zeelse Huis van het Kind ‘ROTZ’ waar alle gemeentelijke diensten samenzitten die zich focussen op het integratiebeleid. “Als kleine gemeente was Zele een pionier in Vlaanderen met een eigen Huis van het Kind. We proberen zoveel mogelijk rechtstreeks met de mensen, en vooral met jongeren te werken, om de integratie te bevorderen”, vertelt Umit. “Al is het geen eenvoudige zaak door onze lage bezetting. Er zijn meer middelen nodig van hogerhand (de Vlaamse overheid, red.) om dit probleem aan te pakken.”

Meer weten over de Ronde van Freek? https://www.derondevanfreek.be/
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Zoals altijd is het een ander zijn fout.

 • marc guiot

  Nochtans droeg ze bij de opening de eerste jaren GEEN hoofddoek! Mijn raad: pas je aan , aan de omgeving waar je gaat wonen. Zeker als je zelfstandig bent. In Turkije is een hoofddoek in de meeste winkels en openbare gebouwen verboden! En dan klagen dat VTM haar in een negatief daglicht heeft gesteld ... het is Freek zijn fout... terwijl het haar eigen woorden waren...

 • eva van wichelen

  Vind ik persoonlijk een mooi voorbeeld van misleiding , het is een zeer goedlopende zaak waar zowel de zeelse als turkse bevolking komt en idd de zelenaars nemen hun broodje mee naar huis ....maar we eten eigelijk in geen enkele broodjeszaak ....spijtig dat ze zo fel reageert ...zal wss klanten kosten

 • Michel Herwege

  Waarom alleen interviews met mensen met een migratie-achtergrond ? Zijn de originele Zelenaars ongewenst geworden ?