100 mensen op straat bij Baert

SIGNALISATIEBEDRIJF SLUIT EN STUURT ALLE WERKNEMERS NAAR HUIS

Het ging al een tijd minder goed in het signalisatiebedrijf in de Herderstraat.
Foto De Rycke Het ging al een tijd minder goed in het signalisatiebedrijf in de Herderstraat.
Signalisatiebedrijf Baert en Zonen uit de Herderstraat in Zele is dicht. Hiermee komt een einde aan een van de grootste bedrijven in Vlaanderen voor wegsignalisatie.

Het bedrijf had al maanden geleden bescherming aangevraagd bij zijn schuldeisers. De beslissing om het bedrijf te sluiten, werd afgelopen vrijdag genomen. De directie besliste om de stekker eruit te trekken. Vrijdag kwamen alle werknemers toe voor een gesloten poort en werd iedereen terug naar huis gestuurd. Een slag in het gezicht, maar voor velen geen verrassing meer. Het bedrijf had ongeveer honderd werknemers in dienst, die nu allemaal op straat staan en op zoek moeten naar ander werk.

Minder materiaal

"Het laatste jaar was er al een pak minder materiaal en waren er heel wat minder mogelijkheden dan vroeger", zegt een werknemer die liever anoniem wil blijven. De man zelf heeft er tien jaar bijzonder graag gewerkt, maar nu komt er een einde aan. "De laatste tijd stapten ook heel wat ploegen op om ergens anders aan de slag te gaan."


De werknemers waren op de hoogte van de slechte situatie, maar veel informatie hebben ze nooit gekregen. Een herstelplan bleek niet voldoende. Er werd ooit gepraat over een overname door de groep Janssens, maar plots werd daar niets meer over gezegd. Veel werknemers hopen dat ze toch nog ergens aan de slag kunnen. "Ik ben nog maar 34 jaar en verwacht niet dat ik het moeilijk zal hebben om nieuw werk te vinden, maar voor oudere werknemers ligt dat anders. Het is ook niet zeker of zij met brugpensioen kunnen. Het moet absoluut niet leuk zijn om in deze onzekerheid te leven", klinkt het.

Overname

De vakbonden hebben afgelopen dagen al meermaals samen gezeten met de directie van het bedrijf om meer informatie te verkrijgen, maar veel duidelijkheid is er op dit moment nog niet. "Gisterenochtend is het faillissement voor de rechtbank in Dendermonde bekend gemaakt en zijn de curatoren aangesteld. Zij moeten nu verder bekijken wat er mogelijk is, maar gezien het een volledig faillissement is, kunnen we enkel nog maar afwachten", zegt Carole De Wilde van ACLVB. "Wij blijven nog steeds hopen op een overname. Het is een bedrijf dat diensten levert waar vraag naar is. Tegen eind deze week zouden we meer informatie en duidelijkheid moeten hebben van de curatoren", besluit De Wilde.


Baert en Zonen is al die jaren een van de grootste spelers geweest wat betreft wegsignalisatie. Het familiebedrijf werd opgericht in 1962. Toen lag de focus vooral op het leggen van ondergrondse leidingen, later kwam er dan het maken van verkeerssignalisatie bij en het plaatsen van openbare verlichting.