"Het verbaast me dat die vrouw nog leeft": bestuurster betrapt met vijf(!) promille

Politierechter Peter D’Hondt
Copyright : Geert De Rycke Politierechter Peter D’Hondt
25 pintjes ad fundum drinken en het toch overleven. Een vrouw uit Zele speelde het op 24 februari van dit jaar klaar en liet zo politierechter Peter D’hondt net niet van zijn stoel vallen. “Dit is hallucinant”, reageerde een verbaasde D’hondt.

De ‘prestatie’ van Sabine D.W., een tengere vrouw van middelbare leeftijd, was extra schrijnend omdat ze dat hoge alcoholhalte al blies om 6.45 uur ’s morgens. “Ik kampte toen met een zwaar alcoholprobleem”, gaf D.W. toe. “Ik dronk minstens drie flessen wijn leeg per dag, en kende een bijzonder moeilijke periode.” De beklaagde liet zich intussen behandelen tegen haar alcoholverslaving. Enkele weken geleden is ze ontslagen uit het centrum in Lede waar ze zich liet helpen. D.W. moest zich echter niet alleen verantwoorden voor dronkenschap, maar ook voor een ongeval met vluchtmisdrijf van 8 mei stond ze terecht.

Vooraleer de vrouw te veroordelen wilde politierechter D’hondt eerst nagaan of ze helemaal is afgekickt van haar drankprobleem. Een straf vorderen deed de politierechter dan ook nog niet, maar het staat buiten kijf dat ze een serieus rijverbod moet vrezen. “Vanaf vier promille kan je in coma gaan, maar jij deed er gewoon nog een schepje bovenop. Dit is hallucinant”, aldus D’hondt. Een absoluut record voor de politierechter uit Dendermonde was het niet. Twee jaar geleden veroordeelde hij nog een man die maar liefst 5,4 promille alcohol in zijn bloed had. De dronkenman kreeg vijf jaar rijverbod en zag zijn auto verbeurd verklaard worden. De man uit De Pinte dacht toen dat hij slechts twee kruispunten verwijderd was van zijn thuis. In werkelijkheid moest hij nog twintig kilometer afleggen.

Dat de vrouw door zo stomdronken te rijden zichzelf maar ook anderen in gevaar bracht, hoeft geen betoog. “Je kan het vergelijken met 25 pintjes bier ad fundum drinken”, legt professor toxicologie Jan Tytgat uit. “Je bent enorm slaperig en belandt bijna in een coma. Je lichaamstemperatuur raakt ook nog eens verstoord. Omdat je bloedvaten zich open zetten, geef je op die manier veel warmte af. De meeste mensen gaan dood bij vier promille. Een gewoontedrinker kan al eens vijf promille halen. Het verwondert me zelfs dat die dame nog leeft. Dit is zeer uitzonderlijk.”

Professor Jan Tytgat.
Vertommen Professor Jan Tytgat.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ALAIN CATRY

  Alle soorten verslavingen beschadigen ,doen pijn of kosten aan de maatschappij !

 • frans vereken

  idd peter, je moet de tolerantie bekijken die iemand aangeleerd heeft. toen ik 16 was dronk ik geregeld een bak bier. niet iets om trots op te zijn. mag ik het op omstandigheden verhalen?

 • Joseph Van Gool

  Een mens gaat zich afvragen of al die test apparaten wel de juiste waard aangeven, begin daar sterk aan te twijfelen.

 • ringo van der pulst

  Alcoholisme is wel degelijk een ziekte.Het is zelfs genetisch bepaald hoe afhankelijk je er kan aan worden.De genen en de omgeving waarin je opgroeit zijn de grootste bepalende factoren.En eens verslaafd geweest ben je dat voor altijd zelfs al sta je al twintig jaar droog de hunker komt af en toe opzetten.

 • marc van cauter

  Waarom die foto van een professor ? Kleinste kind weet dat drinken en dan in het verkeer dodelijk is