Ravage groter dan gevreesd

BRANDDETECTIEHOND PROBEERT VANDAAG OORZAAK TE ACHTERHALEN

Van de Kringloopwinkel blijft niks meer over na de zware brand vrijdagavond.
Proot Van de Kringloopwinkel blijft niks meer over na de zware brand vrijdagavond.
De ravage in de uitgebrande Kringloopwinkel op de Torhoutsesteenweg is groter dan gevreesd. Door de hitte zijn verschillende muren en plafonds ingestort. De oorzaak is nog niet gekend. Vandaag komt een branddetectiehond mee zoeken. Ondertussen zoekt de winkel ook een oplossing voor het personeel.

Weggesmolten fietsen, een zwartgeblakerde voorgevel en binnen één grote ravage. De aanblik op Kringloopwinkel 't Rad op de Torhoutsesteenweg oogt niet fraai na de verwoeste brand van afgelopen vrijdag. De brandweerlui waren tot zaterdagochtend bezig met nablussen. Van het gebouw blijft amper iets over. Door de verschroeiende hitte van de vlammenzee zijn bijna alle muren en daken ingestort. "Alles is vernield. Een totale verwoesting. Het is verschrikkelijk om zien", zucht manager Serge Geloen. De man ging zaterdagochtend zelf de schade opmeten. Al snel kwam het besef dat er van het pand niks meer te redden valt. "Ook wij zouden graag weten hoe dit is kunnen gebeuren. Het is voor iedereen een groot vraagteken."

Bijna alle muren en daken van het pand zijn ingestort.
Proot Bijna alle muren en daken van het pand zijn ingestort.

Personeel

De komende dagen gaat de grootste bezorgdheid uit naar de twintig personeelsleden van het filiaal, die nu plots werkloos dreigen te worden. "We zullen er alles aan doen om dat te vermijden", verzekert Geloen. "Vandaag komt het bestuur samen om een voorstel uit te werken. De bedoeling is dat iedereen aan het werk blijft. Morgen maken we het voorstel over aan het personeel. De meest logische oplossing lijkt dat de mensen waar mogelijk in andere filialen en het centraal depot in Ruddervoorde aan de slag gaan. Daar kunnen ze zeker extra volk gebruiken."


Ondertussen wordt ook al gedacht aan de verdere toekomst. Een heropbouw van de winkel op dezelfde locatie is de meest waarschijnlijke optie. "Het is uiteraard nog vroeg om daarover te beslissen. We zijn ook geen eigenaar van het pand. Samen met de eigenaar zullen we rond de tafel zitten om de mogelijkheden te bekijken."

De brandweer moest tot zaterdagochtend nablussen.
Proot De brandweer moest tot zaterdagochtend nablussen.

Branddetectiehond

Zaterdagochtend kwam een branddeskundige van het parket ter plaatse om de oorzaak te onderzoeken. Dat verliep moeizamer dan gepland. "Omdat er bij de brand geblust moest worden met schuim, kon er in het weekend niet verder gezocht worden naar de oorzaak. Ook over eventueel kwaad opzet kunnen we dus nog geen uitspraken doen", zegt het Brugs parket. Vandaag komt een branddetectiehond ter plaatse om mee te zoeken. Tot dan is de site afgezet. Dat hield afgelopen weekend heel wat nieuwsgierigen niet tegen om eens een kijkje te komen nemen naar de ravage.