Overvaller schiet met loodjesgeweer op uitbater nachtwinkel, die hem daarop verjaagt met... bierblikken

Yassir komt liever niet volledig herkenbaar in beeld.
SDVO Yassir komt liever niet volledig herkenbaar in beeld.
De uitbater van een nachtwinkel in het centrum van Zedelgem heeft koelbloedig een gemaskerde overvaller verjaagd. De dader schoot, wellicht met een loodjesgeweer, twee keer naar de uitbater. Die bekogelde de overvaller met blikjes Jupiler, waardoor er niets gestolen werd. “Ik heb niet getwijfeld, want het ging om mijn inkomen”, zegt Yassir Saleem.

De rustige dorpskern van Zedelgem werd zondagnacht opgeschrikt door een gewapende overval op de nachtwinkel naast slagerij Vanhullebus. De feiten vonden rond 0.30 uur plaats. Uitbater Yassir Saleem zou net zijn winkel sluiten. “Ik verwachtte niet veel volk meer”, doet de man zijn verhaal. “De zondag was voorbij en vandaag moest iedereen weer werken.” Yassir was net naar de privéruimte achterin de zaak gegaan, toen hij nog een klant hoorde binnenkomen. “Hij was volledig in het zwart gekleed, ongeveer 1,80 meter lang en had een bivakmuts op. Ik zag meteen dat die man een wapen in z’n handen had. Hij richtte het op mij en riep luidop dat ik de kassa moest openen, terwijl hij een plastieken zakje op de toog smeet. Wellicht was het de bedoeling dat ik de zak zou vullen met cash geld.” 

Glas in het rond

De nachtwinkeluitbater liet zich niet doen en ging niet in op de vraag van de overvaller. Die reageerde met een eerste schot. “Ik kon nog net wegduiken achter een stapel sixpacks met Jupiler die naast m’n toog staan en voelde het glas achter me in het rond vliegen. De kogel was in het rek met flessen sterke drank gevlogen en had het glas doen uiteenspatten. Daarna volgde nog een tweede schot. Het klonk niet zo luid als een echt wapen. Ik denk dan ook dat de overvaller een loodjesgeweer moet gebruikt hebben. De politie vond ook gelijkaardige ijzeren bolletjes in de winkel.” Na de schoten probeerde de gemaskerde man de kassa van Yassir mee te graaien. Die reageerde erg alert. “Ik heb zo’n sixpack genomen en gooide het in de richting van die overvaller. Hij weerde de bierblikken af, waarop ik nog een tweede keer geworpen heb. Op zo’n moment twijfel je niet, want het gaat toch om je inkomen. De recette van de hele avond zat nog in die kassa.” 

Bekende ogen

De overvaller verwachtte zich wellicht niet aan het sterke verweer van Yassir en vluchtte uiteindelijk zonder buit, in de richting van het gemeentehuis of de Loppemsestraat. “Het was donker, dus dat heb ik niet zo goed kunnen zien. Ik heb nog getwijfeld om hem te achtervolgen, maar aangezien hij een wapen bij had, leek me dat geen goed idee. Ik ben naar de privéruimte gelopen en heb meteen de politie gebeld.” 

Volgens het Brugse parket was maandagnamiddag nog geen verdachte opgepakt. Yassir durft zich niet uit te spreken over de identiteit van de dader. “Zijn ogen kwamen me wel bekend voor, waardoor ik denk dat het mogelijk iemand uit Zedelgem kan zijn. Ik meen ook z’n stem al eens gehoord te hebben, al ben ik dat niet helemaal zeker. Het ging ook allemaal zo snel.” Maandagavond stond de man al opnieuw achter de toog van zijn nachtwinkel. “Schrik heb ik niet”, vertelt hij. “Al heb ik wel al iemand opgebeld om hier een bewakingscamera te komen ophangen. Tot afgelopen nacht vond ik dat niet nodig. Zoiets verwacht je immers niet in Zedelgem. Ik nam de winkel drie jaar geleden over van mijn oom en dacht hier veilig te zitten. Maar blijkbaar kan het dus overal gebeuren.”

De nachtwinkel is gelegen langs de Groenestraat, pal in de dorpskern van Zedelgem.
SDVO De nachtwinkel is gelegen langs de Groenestraat, pal in de dorpskern van Zedelgem.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Super! Kei goed gedaan man! Je bent een held. En Stan, het antwoord zit een beetje in de vraag zelf verwoven: het nut van een nacht winkel is dat die open is 's nachts. Logica eh.

 • Janneke Alsberg

  Goed, Yassir. Het gaat om je inkomen en nog veel meer. Het is even belangrijk niet toe te geven aan bedreigingen..

 • Stan Vankoo

  Méér controle op nachtwinkels is OOK een optie! Wat is per definitie het nut van een nachtwinkel??

 • Willy Van Craen

  Waarom mag de uitbater niet terug schieten naar de overvaller ? Onze ministers maken wetten om de overvallers te beschermen tegen mensen die hun eigendom verdedigen.