Bestelwagen rijdt tegen hoogtewerker: arbeider maakt val van drie meter

VEERTIGER VECHT VOOR ZIJN LEVEN IN ZIEKENHUIS

De hulpdiensten op de plaats van het ongeval.
Mathias Mariën De hulpdiensten op de plaats van het ongeval.
Arbeider Peter G. (47) uit Zedelgem vecht in het ziekenhuis voor zijn leven. Hij stond langs de Kustlaan in Knokke in een hoogtewerker toen een bestelwagen tegen de arm van de machine reed. De man viel drie meter naar beneden. Zijn beste vriend zag alles gebeuren. "Onbegrijpelijk, wat er gebeurd is."

Vrienden en familie van Peter G. kunnen nog steeds niet begrijpen wat er gisteren even voor 12 uur gebeurde langs de Kustlaan in Knokke. De 47-jarige arbeider was er bezig de kerstverlichting te verwijderen. De man heeft een bedrijf in feesttenten en klust in de winterperiode bij door kerstverlichting te plaatsen en weg te halen. Wat een routineklus moest worden, eindigde in een drama. De Zedelgemnaar was in een hoogtewerker op zo'n drie meter hoogte aan het werk toen het plots gruwelijk fout liep. Een bestelwagen raakte de arm van de machine. Peter had geen schijn van kans en viel uit de bak naar beneden, recht op zijn hoofd. De hulpdiensten snelden meteen ter plaatse en dienden het slachtoffer de eerste zorgen toe. Zijn beste vriend zag alles gebeuren. "Peter was de elektriciteitskabels bovenaan de boom aan het weghalen. Ik deed hetzelfde onderaan de boom. Opeens hoorde ik een enorme knal. Toen ik mij omdraaide was de kraan al gekanteld en lag Peter roerloos op de grond", getuigt Filip.

Geen reactie

Filip probeerde zijn werkmakker nog wakker te krijgen. "Maar hij bewoog niet meer. Reactie op mijn vragen kwam er niet. Verschrikkelijk. Je kon meteen zien dat het heel ernstig was", zucht Filip. "Al na enkele minuten begon zijn hoofd op te zwellen en werd hij blauw. Ik hoop echt dat hij het haalt. Hij is mijn beste kameraad. Ook zijn vrouw en twee kinderen zijn in shock." Gisterenavond laat vocht Peter nog steeds voor zijn leven in het ziekenhuis. Het Brugs parket stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval in kaart te brengen. "In de buurt zijn verschillende camerabeelden beschikbaar die het ongeval hebben gefilmd. Het is nu wachten op de bevindingen van de deskundige", zegt procureur Céline D'Havé. "Verdere commentaar kunnen we nog niet kwijt."

Goed zichtbaar

Voor de familie en vrienden van Peter - die hem beschrijven als een voorzichtige werker - is het een raadsel hoe het ongeval kon gebeuren. "Ik begrijp het écht niet", zegt Filip. "De kraan was goed zichtbaar. Honderden auto's waren ons al zonder problemen gepasseerd. Ik vermoed dat die man met andere dingen bezig was en daardoor de kraan niet zag."


De aanrijder, een man uit het Luikse, hield na het ongeval meteen halt. Het is niet duidelijk wat zijn verklaring was.