Behoed ons voor vervuilende bedrijven

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZEDELGEM

De plek waar het bedrijventerrein mogelijk zou komen.
Foto Benny Proot De plek waar het bedrijventerrein mogelijk zou komen.
Tussen de Torhoutsesteenweg en de Ruddervoordsestraat komt er mogelijk een regionaal bedrijventerrein. Dat de buurtbewoners ongerust zijn, bleek al tijdens een rumoerige bewonersvergadering. Wat zal het toekomstige gemeentebestuur doen om de belangen van de buurt te verdedigen?

De bedrijvenzone is een compensatie voor de Brugse regio, want door het toekomstige stadion voor Club Brugge langs de Blankenbergse Steenweg zouden daar enkele industriegronden verloren gaan. "Het is een dossier waar we als gemeente heel weinig over te zeggen hebben", benadrukt huidig burgemeester Annick Vermeulen (CD&V-Nieuw). "Het is een verplichte ruil. Het enige wat we kunnen doen, is erover waken dat de buurt daar zo min mogelijk onder lijdt. Want ook de ontsluiting van het mogelijke bedrijventerrein baart ons zorgen. We willen in ieder geval geen vervuilende industrie. Anderzijds zijn we wel blij met de extra tewerkstelling, die positief is voor Zedelgem."

Onteigeningen

Eddy De Wispelaere (N-VA): "Nu het slachthuis er eindelijk weg is, moeten we ervoor zorgen dat er geen hinderlijke bedrijven in dezelfde buurt komen. Dat is het belangrijkste. Ieder bedrijf dat er zijn tenten opslaat, zal voorafgaandelijk beoordeeld worden wat betreft het risico op hinder. Indien nodig zullen er vooraf aanpassingen worden opgelegd. We rekenen er ook op dat onze eigen administratie zich ten volle zal inspannen om de omwonenden en de mensen die onteigend worden te informeren en te begeleiden."

Open ruimte verdwijnt

Groen had het liever anders gewild. "Het is jammer dat een groot stuk groen dreigt te verdwijnen voor bedrijven", zegt Martine De Meester. "Wij zijn hier dan ook absoluut geen voorstander van."


Bij Vlaams Belang hopen ze vooral dat de inwoners bijzonder goed geïnformeerd worden. "En we moeten absoluut hinderlijke bedrijven vermijden", vindt Dominiek Sneppe. (BHT)