Zestiger krijgt 18 maanden cel voor smokkelen van 244.000 euro

Illustratie
ANP Illustratie
Een 63-jarige Spanjaard is veroordeeld tot 18 maanden cel voor het proberen smokkelen van 244.000 euro. De man werd eind vorig jaar op de luchthaven betrapt met de reusachtige som geld. Hij kon geen sluitende uitleg geven over de herkomst ervan. Van de 18 maanden werden er wel acht met uitstel uitgesproken.

Op 23 december controleerde de douane de zestiger vlak voor hij op zijn vlucht naar de Dominicaanse Republiek stapte. In zijn koffer werd een dubbelde bodem aangetroffen met daarin grote pakken briefjes van 50 euro. Zijn tweede ‘verstoptruc’ was al origineler dan de klassieke dubbele bodem. In een plastic speelgoedschildpad zat immers ook een som geld verstopt. Daarnaast had de man zelf nog eens 3.500 euro op zak. In totaal ging het om 244.000 euro.

‘Internationale handel’

Toen hem gevraagd werd van waar het geld kwam en wat hij ermee van plan was kon de man geen zinnig antwoord geven. “Internationale handel”, bleef hij zeer vaag. In wat hij dan handelde kon hij niet zeggen. Fruit, schroot, tennisschoenen en medicijnen of vitamines voor mannen passeerden in zijn verschillende verhoren de revue. Overduidelijk geldsmokkel, aldus het parket, hierin gevolgd door de rechtbank. Enkele elementen ondersteunden deze stelling. Op bewakingsbeelden van de vertrekhal was te zien hoe een andere man de Spanjaard begeleid had tot aan de incheckbalie en hem geholpen had zijn reiskoffer in te pakken in plastic folie. Toen de Spanjaard geconfronteerd werd met die beelden, weigerde hij te verklaren wie de tweede man was en zei alleen dat hij bang was. Bovendien was de zestiger de voorbije maanden al zes maal heen en weer gevlogen naar de Dominicaanse Republiek. Het parket had een effectieve celstraf van 18 maanden gevorderd maar gezien de hoge leeftijd van de beklaagde besloot de rechter een deel met uitstel uit te spreken. Hierdoor zal hij binnenkort de gevangenis mogen verlaten. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.