Waterpijpbar Le QG moet wellicht dicht

Zeven maanden na opening nog altijd geen vergunning

Waterpijpbar Le QG bevindt zich in een woonwijk in Sint-Stevens-Woluwe.
Lukas Waterpijpbar Le QG bevindt zich in een woonwijk in Sint-Stevens-Woluwe.
De kans dat waterpijpbar Le QG binnenkort de deuren moet sluiten, is reëel. Het schepencollege heeft na een negatief advies van de stedenbouwkundig ambtenaar en de politie immers besloten om de zaak geen vergunning te geven. 

Midden maart opende Zaventemnaar Olivier Karakut waterpijpbar Le QG, in de Kleine Kerkstraat in Sint-Stevens-Woluwe. Maar dat deed hij zonder stedenbouwkundige vergunning. Die vroeg hij enkele weken na de opening wel aan, maar ondertussen waren er al klachten van buren over geluidsoverlast. Bovendien waren er ook parkeerproblemen opgedoken en werd er geklaagd over het roekeloze rijgedrag van — wellicht — klanten. 

Zeven maanden na de opening van de zaak heeft het schepencollege de stedenbouwkundige vergunning nu geweigerd. “Het college is van mening dat deze locatie niet geschikt is voor een waterpijpbar”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V). “Je zit daar middenin een woonwijk. Volgens de gemeentelijke parkeerverordening zijn er minstens tien parkeerplaatsen op het eigen terrein noodzakelijk, maar er valt geen enkele terug te vinden. Gevolg: verkeersoverlast en wildparkeren. Voorts is het ook zo dat het schepencollege niet overtuigd is van de naleving van de wetgeving rond het rookverbod in de zaak. En het is ook totaal ontoelaatbaar dat de bar al ruim een half jaar open is zonder vergunning. De regels zijn nochtans voor iedereen gelijk: eerst een vergunning aanvragen, dan pas beginnen met een verbouwing of een zaak. Tot slot hebben we het hier over een bar die tot in de vroege uurtjes geopend is.”

Sluiting afdwingen

De gemeente heeft het dossier inmiddels ook ingeleid bij de Hoge Raad voor de Handhaving. Als die volgt, dan is de sluiting van Le QG nabij. “De wetgeving laat niet toe dat een gemeente zelf een zaak gaat sluiten”, legt Dewandeleer uit. “Om een sluiting af te dwingen, moeten we naar de Hoge Raad voor de Handhaving gaan. De procedure is daar lopende, dus we wachten af.”

Eigenaar Olivier Karakut in zijn waterpijpbar. Hij zal zijn zaak mogelijk moeten sluiten.
Foto Lukas Eigenaar Olivier Karakut in zijn waterpijpbar. Hij zal zijn zaak mogelijk moeten sluiten.

Uitbater Olivier Karakut begrijpt de houding van de gemeente intussen niet. “Ik doe al wat van mij gevraagd wordt, maar blijkbaar is dat niet voldoende”, zucht hij. “De bevoegde schepenen leggen wel allerlei verklaringen af in de pers, maar persoonlijk heb ik hen nog nooit ontmoet. Ach, dat de politie dan maar langskomt om de zaak te sluiten.”

Dat de uitbater nog geen contact had met de gemeente, klopt niet volgens schepen Dewandeleer. Rond Pasen zaten beide partijen rond de tafel. In principe kan Karakut nu wel een nieuwe vergunning aanvragen. Maar zonder aanleg van parkeerplaatsen op het eigen terrein, een aanpassing van de openingsuren, en maatregelen in het kader van het rookverbod is de kans miniem dat hij dan groen licht zou krijgen.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • NICO VANARDENNEN

    Zo zijn er wel meer. Op vrijdag met veel vertoon gesloten door de politie en op zaterdag terug open.

  • ANN LIMBOS

    Goe geprobeerd.

  • ingrid joosten

    Dat de regels dezelfde zijn voor elke burger, daar heb ik zo mijn twijfels bij. Wat ik wel zeker weet is dat hier in België de regels er enkel zijn voor wie ze wil naleven.