Schepen identificeert zelf sluikstorters

ERIK RENNEN DOORZOEKT AFVALBERGEN OP ZOEK NAAR GEGEVENS

De schepen steekt zelf de handen uit de mouwen om de sluikstorters op te sporen.
Lukas De schepen steekt zelf de handen uit de mouwen om de sluikstorters op te sporen.
Milieuschepen Erik Rennen is de sluik-storters in zijn gemeente meer dan beu. Daarom gaat hij voortaan zelf afvalzakken doorzoeken in de hoop adresgegevens van de daders te kunnen vinden. Deze week had hij meteen beet, want bij een zoveelste sluikstort in Sint-Stevens-Woluwe trof hij adresgegevens aan. De daders mogen zich aan een GAS-boete en een gepeperde rekening van de opruimwerken verwachten.

Al jaren wordt de gemeente Zaventem geteisterd door sluikstorters. Deze vakantie alleen al werden vier grote sluikstorten ontdekt. Deze week was het opnieuw prijs, want enkele onverlaten dropten een achttal afvalzakken en een enorme berg isolatiemateriaal in een wandelweg langs de Waaienberg in Sint-Stevens-Woluwe. "Hoe de daders op die locatie geraakt zijn, is me een raadsel", zegt een kwade milieuschepen Erik Rennen (N-VA). "Maar het toont aan dat sluikstorters op zoek gaan naar de meest afgelegen plekjes om hun ding te doen."


Voor de schepen is de maat echter vol. Daarom trok hij zelf een paar stevige handschoenen aan om samen met zijn milieuambtenaar de zakken van het nieuwe sluikstort in Sint-Stevens-Woluwe te doorzoeken in de hoop adresgegevens van de daders te vinden. "En met succes. In de zakken vonden we papieren waarop adresgegevens stonden. De sluikstorters mogen zich aan een GAS-boete verwachten. Daarnaast proberen we de kosten van de opruiming, die door arbeiders van de gemeente gebeurt, op de sluikstorters te verhalen. Het moet eindelijk stoppen, want elke week moet de Technische Dienst wel ergens een afvalberg opruimen. Maar zij komen handen te kort om in de afvalzakken op zoek te gaan naar gegevens van de daders, dus schiet ik vanaf nu zelf in actie."

Sterk signaal

De schepen is van plan om ook in de toekomst de afvalzakken te doorzoeken om zo sporen naar de daders te vinden. "Elk jaar trekken we duizenden euro's uit voor het opruimen en afvoeren van al dat sluikafval en dan tel ik daar de kost voor het personeel nog niet bij", klinkt het. "Het gaat om belastinggeld dat we zoveel beter zouden kunnen besteden. Ik vind het dan ook nodig om een sterk signaal te sturen dat we dit als gemeente niet langer dulden en dat we nóg actiever op zoek gaan naar de daders. Ook wil ik de inwoners vragen om een oogje in het zeil te houden en de politie te verwittigen indien ze iemand afval zien droppen."


Eerder liet Rennen al weten te overwegen camera's te plaatsen om de aanhoudende sluikstortproblematiek een halt toe te roepen.