Politie verzegelt shishabar Le QG

Controle brengt meerdere overtredingen aan het licht

Le QG werd zaterdagnacht op bevel van de arbeidsauditeur verzegeld.
Dieter Nijs Le QG werd zaterdagnacht op bevel van de arbeidsauditeur verzegeld.
De politie heeft de omstreden waterpijpbar Le QG verzegeld nadat er tijdens een grootschalige controle in de nacht van zaterdag op zondag verschillende overtredingen vastgesteld werden. Enkele personen werden ook tijdelijk aangehouden. De gemeente probeert ondertussen om de definitieve sluiting van Le QG af te dwingen.

De politie viel zaterdagavond verschillende horecazaken in Zaventem binnen voor een periodieke controle met aandacht voor onder meer de sociale zekerheid, arbeidswetgeving en meer. In de omstreden shishabar in de Kleine Kerkstraat in Sint-Stevens-Woluwe bleek die controle voldoende elementen opgeleverd te hebben om de zaak te sluiten. Toch kan burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld) voorlopig weinig kwijt. “Het was de arbeidsauditeur die beslist heeft dat de zaak tijdelijk verzegeld moet worden. Details over de vastgestelde inbreuken kan ik niet geven.”

Geen vergunning

In de komende dagen zullen de politie, het parket en het schepencollege bekijken of en wanneer Le QG de deuren kan heropenen. Al heeft de gemeente — los van deze controle — ook een procedure opgestart om een definitieve sluiting van de waterpijpbar af te dwingen. Reden? De uitbater opende zijn zaak in maart zonder de nodige vergunning. Een stedenbouwkundige vergunning om precies te zijn. Die had hij nodig om het pand, waar tot enkele jaren geleden kruidenierszaak De Cuyper gevestigd was, om te vormen tot een horecazaak. Pas afgelopen zomer diende de man een aanvraag in, maar die werd in oktober geweigerd door het schepencollege. Volgens de gemeente is de locatie niet geschikt voor een shishabar. Zo zijn er te weinig parkeerplaatsen, wordt het rookverbod niet nageleefd, blijft de zaak veel te laat open en is het voor de gemeente onaanvaardbaar dat de uitbater pas maanden na de opening zijn stedenbouwkundige vergunning aanvroeg.

Om die laatste reden trok het schepencollege naar de Hoge Raad van de Handhavingsuitvoering met een adviesaanvraag over de herstelvordering. “En die Hoge Raad geeft ons nu een positief advies”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V). “Concreet betekent dit dat de Hoge Raad adviseert dat het gebouw in zijn oorspronkelijke staat hersteld moet worden. Met andere woorden: de uitbater moet zijn waterpijpbar opnieuw ombouwen tot handelspand.”

Met dat positief advies trekt de gemeente nu naar de rechter. “Als gemeente kunnen we de definitieve sluiting van de waterpijpbar immers niet forceren”, aldus nog Dewandeleer. “Alleen een rechter kan die beslissing nemen.”

Uitbater Olivier Karakut liet in oktober al weten dat hij de houding van de gemeente niet begrijpt. Volgens hem heeft hij alles gedaan wat hem gevraagd werd. Hij is dan ook van plan om “de beste advocaat van het land” in de arm te nemen om de rechtszaak tegen het gemeentebestuur te winnen.

Hoelang de waterpijpbar dichtblijft, is nog niet duidelijk.
Dieter Nijs Hoelang de waterpijpbar dichtblijft, is nog niet duidelijk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.