Legislatuur van zware investeringen

BESTUURSAKKOORD DOORGELICHT | ZAVENTEM

Cultuurcentrum De Factorij: een project dat in de legislatuur van 2006-2012 al goedgekeurd werd, maar dat de voorbije zes jaar uitgevoerd werd. De bouw ervan werd uiteindelijk wel een pak duurder dan aanvankelijk gepland.
Lukas Cultuurcentrum De Factorij: een project dat in de legislatuur van 2006-2012 al goedgekeurd werd, maar dat de voorbije zes jaar uitgevoerd werd. De bouw ervan werd uiteindelijk wel een pak duurder dan aanvankelijk gepland.
Open Vld, N-VA en CD&V mogen - na een ietwat aarzelende start - terugblikken op een geslaagde legislatuur. Paradepaardjes waren de doorbraak in het dossier van het nieuwe politiecommissariaat en de investering in sport- en jeugdinfrastructuur. Smet op de mooie cijfers is het uitblijven van een oplossing voor het plaatsgebrek in de gemeenteschool van Sint-Stevens-Woluwe.

GELUKT

1 Bouw nieuw politiecommissariaat.

Op de eerstesteenlegging is het nog wachten tot februari, maar na jaren van stilstand werd deze legislatuur dan toch eindelijk een doorbraak geforceerd in het dossier van het nieuwe politiecommissariaat. Het huidige gebouw is te klein en totaal afgeleefd. In de plaats komt een ultramodern commissariaat met onder meer een schietstand voor de agenten.

2 Vernieuwing van straten.

Met de heraanleg van het Quitmannplein, het gedeelte van de Hector Henneaulaan tussen de Brusselse ring en Diegem, de Fabriekstraat en de Eversestraat werden de voorbije jaren enkele belangrijke straten vernieuwd. Vooral de heraanleg van die laatste straat mag een wonder heten. 34 jaar lang werden de werken beloofd, maar nu pas zijn ze in uitvoering.

3 Wijkwerking en participatie.

Een gebrek aan participatie was zes jaar geleden een grote frustratie van de Zaventemnaar, maar met de wijkwerking Zaventem Aan Zet kwam daar deze legislatuur verandering in. Per deelgemeente werden wijkvergaderingen georganiseerd waarbij bewoners hun visie over bepaalde thema's konden geven.

4 Bouwen van nieuwe jeugdlokalen.

Enkele weken geleden startten de werken voor de nieuwbouw van de Zaventemse scouts in de Imbroekstraat. Maar ook voor Chiro Mik Mak Sterrebeek werd een oplossing gevonden. De leden krijgen in de nabije toekomst volledig nieuwe lokalen in het Zeenpark. Tot slot werd ook een oplossing gevonden voor de meisjesafdeling van de Europascouts van Nossegem.

5 Investeren in sportinfrastructuur.

De sporthal van Zaventem kreeg na jaren wachten eindelijk een nieuw dak en ondertussen werd ook de drainage onder het voetbalveld van KOVC Sterrebeek langs de Tramlaan vervangen. De voetbalinfrastructuur van KVW Zaventem werd enkele jaren geleden ook vernieuwd, al kwam er wel heel wat kritiek op de hoge kostprijs.

6 Nieuwbouw voor school Hoek.

Ze hebben er ruim twintig jaar op moeten wachten, maar deze legislatuur kregen de directie en de leerkrachten van de gemeenteschool van Zaventem eindelijk een nieuw gebouw. Het ultramoderne complex vervangt het oude schoolgebouw in de Desmedtstraat en de containerklassen in het Alex Feldheimpark.

7 Realiseren van betaalbare gronden.

Op de Kersenberg in Nossegem werd het licht op groen gezet voor de bouw van tien betaalbare woningen en ook langs de Vossemlaan en de Waalsestraat in Sterrebeek kunnen jonge Zaventemnaars in de nabije toekomst een eigen, betaalbare woning bouwen.

8 Bewaren van het Vlaamse karakter.

De lessen Nederlands werden de voorbije jaren verder uitgebreid en er werd regelmatig opgetreden wanneer handelszaken zich niet aan de taalwetgeving hielden door meertalige reclameborden langs de kant van de weg te plaatsen.

9 Belastingen niet verhogen.

De voorbije legislatuur werden de belastingen niet verhoogd. Zo blijft de personenbelasting slechts 5 procent en de onroerende voorheffing 750 opcentiemen.

10 Aanleggen van buurtsportpleintjes.

Voor de jeugd werden in Sterrebeek, Sint-Stevens-Woluwe en Nossegem multifunctionele sportterreinen aangelegd. Ze kunnen er voetballen en basketballen. Ook naast de nieuwe gemeenteschool Hoek in Zaventem kwam een buurtsportterrein.

11 Behouden van de open ruimte.

Met een grendel op de bouw van appartementen buiten de dorpscentra behoudt de gemeente de nog weinige open ruimte op haar grondgebied. Daarnaast werd de landbouwgrond in het Tiendeschuurveld in Sint-Stevens-Woluwe niet omgezet in bouwgrond.

12 Stabiliseren van de uitstaande schuld.

Tegen 2020 zal de uitstaande schuld van Zaventem in vergelijking met 2012 met 18 miljoen euro gedaald zijn. Daardoor zal die schuld teruggebracht worden naar 30 miljoen euro.

13 Bouwen van cultureel centrum De Factorij.

Een project dat in de legislatuur van 2006-2012 al goedgekeurd werd, maar dat de voorbije zes jaar uitgevoerd werd. De bouw ervan werd uiteindelijk wel een pak duurder dan aanvankelijk gepland.

14 Aanstellen van een integratieambtenaar.

Ruim een vijfde van de inwoners van Zaventem heeft een andere nationaliteit dan de Belgische. Om de anderstaligen te helpen bij hun integratie in de Zaventemse gemeenschap stelde het schepencollege een integratieambtenaar aan.

15 Aankoop van mobiele camera's tegen overlast.

Dit jaar heeft het schepencollege het licht op groen gezet voor de aankoop van vier mobiele camera's. Die moeten allerlei vormen van overlast zoals vandalisme en de sluikstortproblematiek aanpakken.

16 Opstarten sensibiliseringscampagne taalbeleid.

'Zaventem, met respect voor elkaar'. Dat was de slogan van de campagne die vorig jaar gelanceerd werd om de communicatie tussen anderstalige nieuwkomers en het gemeentepersoneel te bevorderen. Met banners en flyers worden anderstaligen aangemoedigd om het Nederlands te gebruiken.

NIET GELUKT

1 Nieuwbouw voor gemeenteschool Sint-Stevens-Woluwe.

Een belangrijk project dat ondanks de belofte om er deze legislatuur werk van te maken nog steeds in de koelkast zit. De gemeente wacht immers nog op een goedkeuring van subsidies van de Vlaamse overheid. Wanneer het dossier eindelijk in beweging komt, is nog onduidelijk.

2 Bouwen van lokalen Kunstacademie in leegstaande bib.

In het leegstaande bibliotheekgebouw in de Willem Lambertstraat wilde het schepencollege na de verhuis van de bib naar cultureel centrum De Factorij nieuwe lokalen voor de Kunstacademie onderbrengen. Het bleef echter bij een idee, want voorlopig zijn er nog geen nieuwe verbouwplannen.

3 Opstarten onthaaldag nieuwe inwoners.

Met een onthaaldag wilde het gemeentebestuur de nieuwe inwoners meteen wegwijs maken in de gemeente. Maar voorlopig moeten de nieuwkomers nog zelf hun weg zoeken, want op zo'n onthaaldag is het nog wachten.

4 Aanleggen fietspad op Leuvensesteenweg Nossegem-Zaventem.

Op een veilige manier van Nossegem naar Zaventem fietsen op de Leuvensesteenweg zit er momenteel nog niet in, ondanks dat er in 2013 plannen waren om samen met het Vlaams gewest een fietspad langs de drukke steenweg aan te leggen. Maar verder dan wat gekibbel kwamen de gemeente en het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Leuvensesteenweg, niet.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • CLAUDE APPELTANS

    en ondertussen is de buurt rond diegemstraat totaal verloederd! diegemstraat is vol gaten alsook de verbindigsweg naar de autosnelweg naar Brussel! bussen van de lijn en vrachtwagen van maxi cleaning rijden volsnelheid! geen stoep,alleen te weinig roze korrels! wanneer een trajectcontrole tussen het Samsung gebouw en Hoek plein ? vld,nva en cdnv hebben ons laten vallen!!!!!!