Kinderarmoedebeleid werpt zijn vruchten af

Het kinderarmoedebeleid van de gemeente Zaventem, die jaarlijks 54.000 euro subsidies voor de bestrijding van armoede bij jongeren krijgt, slaat aan. Steeds meer inwoners doen een beroep op het doe-je-mee-fonds, dat kinderen uit armere gezinnen de kans geeft om mee te doen aan sportkampen. Ook steeg het aantal kinderen dat een tussenkomst kreeg.

In 2015 lanceerde Zaventem haar kinderarmoedebeleid, waarvoor het subsidies krijgt van Vlaanderen. Tegelijkertijd werd de procedure van het doe-je-mee-fonds vereenvoudigd. Dat fonds zorgt ervoor dat kinderen uit armere gezinnen een financiële tussenkomst krijgen als ze willen deelnemen aan de speelpleinwerking, het sportkamp of aan het lokale verenigingsleven zoals voetbalclub of jeugdbeweging. De uitgaven stegen van 3.000 euro in 2014 naar ruim 13.000 euro in 2016. "Het aantal kinderen dat een tussenkomst kreeg, steeg van 40 in 2014 naar 129 in 2016.


Ook in 2017 lopen de aanvragen vlot binnen. Tijdens de maand juli stond de teller al op 8.000 euro", zegt schepen van Jeugd en Sociale Integratie Bart Dewandeleer (CD&V).


"Daarnaast hebben we nog enkele andere initiatieven opgestart", pikt schepen van Sociale Zaken Dirk Philips (Open Vld) in. "Ik ben vooral fier op onze Spelotheek, een uitleendienst voor speelgoed, die wordt uitgebaat door enthousiaste vrijwilligers."


(RDK)