Chef moet inbinden door witte kassa

ROLAND DEBUYST KIEST VOOR NIEUWE FORMULE VOOR RESTAURANT ORANGE

Chef Roland Debuyst met zijn vrouw Ayse (l.) en zijn dochter Gaëlle (m.)
Foto Lukas Chef Roland Debuyst met zijn vrouw Ayse (l.) en zijn dochter Gaëlle (m.)
Nadat Roland Debuyst in 2005 al met opzet zijn Michelinster inleverde omdat de druk te groot werd, moet de topchef nu noodgedwongen een tweede keer voor een nieuwe visie in zijn culinair hoogstaande brasserie Orange in Nossegem kiezen. Deze keer ligt de witte kassa aan de basis. Eind deze maand werkt hij daarom met minder personeel en zullen er ook minder gasten kunnen tafelen.

Midden jaren negentig opende Roland Debuyst het gastronomisch restaurant L'Orangeraie de Roland Debuyst langs de Leuvensesteenweg in Nossegem. De chef pakte vervolgens verschillende prijzen, waaronder die van Eerste Kok van België Prosper Montagné en de Zilveren Bocuse, en kreeg in 2002 voor het eerst een Michelinster. Een ster die hij in 2005 doelbewust inleverde om te ontsnappen aan de druk die er boven zijn hoofd hing. Hij koos er toen ook voor om zijn gastronomisch restaurant om te vormen tot het hedendaagse restaurant Orange.

Hoge score

Toch bleef hij in de culinaire gidsen hoog scoren, want al jaren krijgen Debuyst, zijn dochter Gaëlle en zijn vrouw Ayse, die beiden mee in de zaak staan, van Gault&Millau een 13 op 20.


Maar nu moet de chef opnieuw inbinden, noodgedwongen deze keer. Oorzaak? De witte kassa.


"Sinds de invoering van die witte kassa is het een pak moeilijker om personeel te rekruteren", aldus Debuyst. "De werknemers verdienen een pak minder en zijn daardoor niet bereid om elke avond op te draven. Daarnaast verwachten onze klanten wel nog steeds hoogstaande gerechten, terwijl we het met minder personeel moeten doen. De ster die we in 2005 met opzet inleverden, hangt toch nog ergens boven ons hoofd omdat de naam van het restaurant niet volledig veranderd werd. Daarom kiezen we nu voor een drastische ingreep."

Nieuwe naam

Concreet gaat restaurant Orange op 21 oktober dicht om tien dagen later te heropenen onder een nieuwe naam, met een nieuwe visie en een vernieuwde inrichting.


"We gaan meer naar de brasseriestijl, al blijven we nog steeds met topproducten werken", klinkt het. "Daarnaast zullen we in de keuken met een man minder zijn, waardoor we uiteraard ook minder klanten kunnen ontvangen. Het moet allemaal wat eenvoudig worden, want de manier waarop we momenteel werken, kunnen we door de invoering van de witte kassa op financieel vlak niet meer volhouden. Het is jammer dat het zo moet verlopen, maar we hebben geen andere keus. Als we onze klanten willen blijven dienen, moet dat op een andere manier."


Wat de nieuwe naam van het restaurant zal worden, wil Roland Debuyst nog even geheim houden. De komende weken geeft hij wel regelmatig tips op de Facebookpagina van het restaurant.