Bar Le QG al half jaar zonder vergunning open

GEMEENTE HEKELT HIAAT IN WETGEVING EN KAN NIET INGRIJPEN

Eigenaar Olivier Karakut in zijn waterpijpbar. Hij heeft nu alsnog een vergunning ingediend.
Foto Lukas Eigenaar Olivier Karakut in zijn waterpijpbar. Hij heeft nu alsnog een vergunning ingediend.
Al een half jaar is waterpijpbar Le QG open, maar nog steeds beschikt eigenaar Olivier Karakut niet over een vergunning. Een hiaat in de wetgeving maakt dat het schepencollege niet kan ingrijpen. Intussen heeft de eigenaar alsnog een vergunningsaanvraag ingediend.

Midden maart opende de 22-jarige Zaventemnaar Olivier Karakut waterpijpbar Le QG in de Kleine Kerkstraat in Sint-Stevens-Woluwe. Bij de opening een halfjaar geleden bleek echter dat de uitbater niet over de nodige vergunningen beschikte. Zo had hij een omgevingsvergunning nodig, omdat hij de bestemming van het gebouw wijzigde van handelszaak - tot vorig jaar had kruidenierszaak De Cuyper er onderdak - naar horecazaak. Olivier Karakut zei kort na de opening dat hij dacht dat hij die vergunning op zak had, maar dat was niet het geval.


Zes maanden later is de zaak nog steeds open zonder vergunning. "Vanuit de dienst Ruimtelijke Ordening hebben we echter geen enkel instrument om de bar te sluiten", zegt bevoegd schepen Bart Dewandeleer (CD&V). "Ook de Vlaamse regelgeving helpt ons hier niet bij. Het uitblijven van een vergunning geeft ons immers het recht niet om een zaak te sluiten. In mijn ogen zou geen enkele zaak zonder vergunning de deuren mogen openen, maar gezien hier blijkbaar geen wet over bestaat, staan we al zes maanden machteloos."

Herstelvordering

Inmiddels heeft de zaakvoerder wel een vergunningsaanvraag ingediend. Die zal binnenkort door het schepencollege behandeld worden. Als er geen stedenbouwkundige problemen zijn, dan is de gemeente verplicht de vergunning af te leveren. De gemeente overweegt wel om een herstelvordering in te dienen bij de Hoge Raad voor Handhaving, omdat de vergunningsaanvraag zo lang op zich liet wachten. Dat kan mogelijk leiden tot dwangsommen. Verder waren er de voorbije maanden ook regelmatig klachten van buurtbewoners over lawaaihinder, fout geparkeerde wagens, overdreven snelheid en geurhinder door de rook van de waterpijpen die op het terras gerookt worden.


"We hechten veel belang aan de klachten van de omwonenden, maar de inbreuken zijn niet zwaar genoeg om de zaak te sluiten", zegt burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld). "Wel voert de politie er regelmatig controles uit en worden de bestuurders van fout geparkeerde wagens geverbaliseerd. Maar we kunnen de agenten onmogelijk voortdurend rond de bar laten patrouilleren."


Bij Le QG bevestigt men dat men wacht op de goedkeuring van de vergunning, waarvan de aanvraag enkele weken geleden ingediend werd.