Auto niet op slot? Boete in de bus

Korpschef Jean-Pierre Van Thienen.
Lukas Korpschef Jean-Pierre Van Thienen.
Nare verrassing voor negen bewoners van Sint-Stevens-Woluwe: zij krijgen van de politie een boete van 58 euro in de bus omdat hun voertuig niet op slot was. Dat is het resultaat van een wijkscan van de lokale politie. “We zetten heel hard in op preventie, maar als je je auto open laat, zet je de kat bij de melk”, zegt korpschef Jean-Pierre Van Thienen.

De politie van Zaventem organiseert al een drietal jaar zogenaamde ‘wijkscans’. Daarbij gaat de politie langs in een buurt en wordt er gecontroleerd op alle mogelijke inbreuken. “Dat gaat om de inbraakveiligheid van woningen, of voertuigen wel goed op slot zijn, maar net zo goed pakken we hiermee zwerfvuil aan”, zegt korpschef Jean-Pierre Van Thienen. 

Goede resultaten

“We proberen elke deelgemeente minstens een keer per jaar aan te doen. Deze acties leveren vaak goede resultaten op, omdat we zeer breed controleren. We vinden bijvoorbeeld wel eens mensen die helemaal niet thuishoren in een buurt en we doen allerhande verkeerscontroles. We merken dat we hiermee potentiële daders ontmoedigen.”

De gecontroleerde wijk in Sint-Stevens-Woluwe kampt met een inbraakprobleem. Afgelopen dinsdag ging de politie daarom langs voor een algemene controle. De politie stelde vast 9 van de 136 geparkeerde voertuigen niet op slot waren. Daarom krijgen de eigenaars een van deze dagen een boete met onmiddellijke inning van 58 euro in de bus. Je auto niet op slot doen is immers een strafbaar feit. Volgens de wegcode mag je je voertuig namelijk niet achterlaten zonder de nodige voorzorgen te nemen om een ongeval of diefstal te voorkomen.

Slechte bedoelingen

Zo krijgen mogelijke slachtoffers zelf wel het deksel op de neus. “Wij zetten via onze website en met onze gemeenschapswachten heel hard in op preventie en deze thema’s komen daar vaak aan bod”, aldus Van Thienen. “Maar ik heb vaak de indruk dat we dweilen met de kraan open. Wie zijn voertuig niet op slot doet, maakt het makkelijk voor mensen met slechte bedoelingen. Je moet de kat natuurlijk niet bij de melk zetten. Soms moet je streng zijn en zeggen: ‘wie niet horen wil, moet voelen’. Hoe spijtig dat ook is.”

Naast de negen voertuigen die niet op slot waren, trof de politie bij de controle nog een voertuig aan waar een gps-toestel in het zicht lag. Die eigenaar zal daarvoor een brief met een opmerking in de bus krijgen. 31 bewoners kregen een briefje in de bus over de manier waarop ze hun huis beveiligden, bijvoorbeeld omdat ze een raam hadden openstaan.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Van Bogaert

  Is dat niet de omgekeerde wereld?

 • Stella Birkenbrau

  Sorry hoor maar het korps Zaventem doet z’n werk naar behoren. Ik krijg liever een waarschuwing van hen in m’n bus dan inbrekers over de vloer. Sommige kinderen maken hun ouders ook vanalles wijs, zoals dat ze niet zouden roken en misschien al eens een peuk voor een ander weggegooid zeker?...

 • Marleen Christiaens

  In Zaventem moet je zelfs geen 'fout' maken om een boete te krijgen. Mijn zoon kreeg er een boete van 50 euro omdat hij een sigarettenpeuk zou weggegooid hebben. Hij rookt echter niet!! Het volstaat dat de milieuambtenaar dat beweert en je mag dokken. Het is wraakroepend dat je moet betalen voor iets dat je niet gedaan hebt. Zo onrechtvaardig gaat het er aan toe in Zaventem!

 • Ludwig Vanden Boer

  Ik weet uit ervaring dat dezen die hun auto niet slot doen bij een diefstal het hardste janken over hun slachtoffer zijn. Het is heel spijtig dat het artikel niet hernomen wordt in de nieuwe wegcode. Het mag blijkbaar niet om ook een verantwoordelijkheid te leggen bij de eigenaar.

 • Guido De Deken

  Beste BOB Fréson, het is niet dat ik dom of...of...of...of....ben dat ik mijn auto niet wens af te sluiten maar wel omdat ik een eerlijk mens ben die van andermans goed afblijft.