Al 1.000 vrijwilligers willen hulp bieden bij heropbouw vertrekhal

LUCHTHAVEN ZEGT NIET METEEN 'NEEN', MAAR HOUDT BOOT NOG EVEN AF

De vertrekhal van de luchthaven in Zaventem werd volledig verwoest door de aanslagen. Heel wat mensen willen helpen om de schade te herstellen.
Photo News De vertrekhal van de luchthaven in Zaventem werd volledig verwoest door de aanslagen. Heel wat mensen willen helpen om de schade te herstellen.
Meer dan 1.000 mensen hebben via de Facebookpagina 'I'd like to help my airport' aangegeven dat ze willen helpen bij de opruimingswerken en de eventuele heropbouw van de vertrekhal na de dubbele zelfmoordaanslag van vorige week dinsdag. Kristof Voet richtte de pagina uit passie voor de luchthaven op. Brussels Airport is vereerd door de steun, maar houdt de boot nog wat af.

De foto's van de vernielde vertrekhal die de voorbije dagen verspreid werden, liegen er niet om. De twee explosies hebben een ravage aangericht. Ramen aan diggelen, een deel van het dak ingestort, een kleine krater tussen het vertrek- en aankomstniveau en ga zo maar door. Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, liet afgelopen weekend nog weten dat het nog enkele maanden zal duren alvorens de luchthaven weer op volle kracht kan draaien.

Kristof Voet toont zijn Facebookpagina 'I'd like to help my airport'.
Marc Aerts Kristof Voet toont zijn Facebookpagina 'I'd like to help my airport'.

Meer dan 1.000 helpers

Aan hulp voor de opruimingwerken en de heropbouw van de zwaar beschadigde vertrekhal zal het echter niet ontbreken, want meer dan 1.000 mensen hebben op de Facebookpagina 'I'd like to help my airport' aangegeven dat ze hun handen uit de mouwen willen steken om alles te herstellen. Kristof Voet uit Duffel is de man die achter de Facebookpagina zit. "Ik heb de pagina uit passie voor de luchthaven opgericht", klinkt het. "Op sociale fora zag ik hoe machteloos de mensen zich voelden toen ze de beelden zagen. Er werden wel wakes gehouden, maar daarmee kan je de luchthaven niet echt helpen. Toch had ik het gevoel dat heel wat mensen hun steentje wilden bijdragen bij de heropbouw van de vertrekhal. Meteen nadat de pagina opgericht was, kreeg ik enorm veel steun. Ondertussen heb ik al 1.000 mensen gevonden die willen helpen. Dit had ik nooit verwacht. Voordien was ik al blij indien 100 mensen me zouden steunen."


Afgelopen weekend stapte ook Bart Loones-Franck, voorzitter van actiecomité 'Mijn thuis is waar de luchthaven staat', mee in de organisatie. "Ik heb enkele contacten bij Brussels Airport en heb hen dan ook aangesproken over ons idee", laat hij weten. "Op de luchthaven was men vereerd dat vrijwilligers hun steentje willen bijdragen, maar men houdt de boot toch nog wat af."

Erkende bouwfirma's

"Het doet inderdaad deugd om te zien dat zoveel mensen ons willen helpen, maar momenteel is het nog onduidelijk of ze effectief hun handen uit de mouwen zullen kunnen steken", zegt Anke Fransen, woordvoerder van Brussels Airport.


"Voor de heropbouw zullen we in ieder geval een beroep doen op erkende bouwfirma's. Dat lijkt me logisch. Voorlopig hebben we de hulp dus niet nodig, maar we houden het wel in ons achterhoofd dat heel wat mensen paraat staan om ons eventueel te komen helpen."