Heisa rond Piet deert Sint niet

ANIMATIEBEDRIJVEN ZIEN AGENDA'S ZOALS GEWOONLIJK VOLLOPEN

Sinterklaas en Zwarte Piet tijdens een evenement van DreamTeam-Animaties. Ook dit jaar stromen de aanvragen voor Sinterklaasfeesten binnen.
Foto KOS Sinterklaas en Zwarte Piet tijdens een evenement van DreamTeam-Animaties. Ook dit jaar stromen de aanvragen voor Sinterklaasfeesten binnen.
De kinderanimatiebedrijven uit de Antwerpse zuidrand die gespecialiseerd zijn in Sinterklaasfeesten zien hun agenda's naar jaarlijkse gewoonte weer goed vollopen. De Nederlandse heisa rond Zwarte Piet en de besparingen van de gemeenten op het intreden, lijkt niemand te deren.

Bij DreamTeam-Animaties uit Pulderbos stromen de aanvragen voor Sinterklaasfeesten binnen. "Er zijn dagen waarop we echt volzet zijn. Tijdens het weekend van 29 en 30 november zullen wij met zo'n zestig personen op de baan zijn. Voor een bepaalde periode heb ik net nog twee aanvragen moeten weigeren omdat er geen plaats meer is", vertelt zaakvoerder Frédéric van Aubel. DreamTeam-Animaties doet onder andere het Sinterklaasevenement op de Antwerpse Meir.


Wat het bedrijf betreft zullen er binnenkort veel evenementen rond Sinterklaas doorgaan. "De budgetten die worden uitgegeven, blijven over het algemeen in dezelfde lijn liggen als voorgaande jaren. Maar grote bedrijven houden nog steeds graag Sinterklaasfeesten voor de families. De gemeentebesturen die vorig jaar klant waren, zijn dit jaar zo goed als allemaal teruggekomen. Uiteraard komen de aanvragen nu nog steeds binnen; sommige klanten wachten tot heel laat om iets aan te vragen. Eén ding is zeker: mensen willen hun kinderen zoals steeds laten genieten van de Sint en zijn komst."

Meer aanvragen

Ook bij JIPPAnimatie vzw uit Broechem, dat gespecialiseerd is in thuisbezoeken, klinkt hetzelfde verhaal. "Sinterklaas leeft zeker nog. Ik heb zelfs de indruk dat we meer aanvragen gaan binnen krijgen dan vorig jaar. Het aantal bedrijven is bij ons gestegen, maar we richten ons vooral naar gezellige huisbezoeken. Sinds 1 september kunnen de mensen zich inschrijven en we zitten al boven de vijftig aanvragen. We zijn er heel gerust in dat onze agenda helemaal vol zal zitten wanneer alle plaatjes zijn ingevuld", reageert Tom De Noël van JIPPA, dat de aankomst van de Sint in Hove ondersteund.


Vooral in Nederland ontstond er de laatste maanden veel heisa over hoe Zwarte Piet er eigenlijk moet uitzien. Maar die twist heeft onze regio alvast niet bereikt. "We volgen de situatie uiteraard op want we willen niet in een storm van controverse terecht komen. Maar we hebben nog geen enkele vraag gekregen om ons concept van Zwarte Piet aan te passen. We vinden heel deze heisa trouwens overroepen. Dit is een feest voor kinderen en dat mag niet in verband worden gebracht met racisme of discriminatie. Het is traditie. Voorlopig heeft het voor ons dus geen gevolgen en dat vinden wij heel goed", geeft van Aubel aan.


Hetzelfde verhaal bij JIPPAnimatie. "Wij hebben nog geen aparte vragen gekregen van onze klanten over dit gegeven. Wij zijn er ook helemaal niet mee bezig. Bij ons komt Sinterklaas met zijn goochelpiet langs om de kinderen en hun families een aangename tijd te geven", besluit De Noël.