"Géén extra brug over kanaal"

ZANDHOVEN VERZET ZICH TEGEN NIEUW STRUCTUURPLAN GROBBENDONK

Het gemeentebestuur van Zandhoven dient een bezwaarschrift in tegen de (mogelijke) komst van een extra brug over het Albertkanaal.
Benoit De Freine Het gemeentebestuur van Zandhoven dient een bezwaarschrift in tegen de (mogelijke) komst van een extra brug over het Albertkanaal.
Het gemeentebestuur van Zandhoven gaat een bezwaarschrift indienen tegen het aangepaste ruimtelijke structuurplan van buurgemeente Grobbendonk. In het plan is sprake van een bijkomende brug over het Albertkanaal. Zandhoven vreest dat de brug extra verkeer zal leiden naar deeldorpen Massenhoven, Viersel en Pulle.

Op 22 mei keurde de gemeenteraad van Grobbendonk een herziening van het gemeentelijke ruimtelijk structuurplan voorlopig goed. In dat plan worden enkele krijtlijnen wat betreft ruimtelijke ordening uitgetekend. Ergens in dit lijvige document staat een suggestie aan de Vlaamse overheid dat het Grobbendonkse bedrijventerrein Beverdonk (tussen de E313 en het Albertkanaal) makkelijker te bereiken moet maken. Grobbendonk vraagt De Vlaamse Waterweg na te denken over de bouw van een brug die de Industrieweg verbindt met de Zandhovense Dennenlaan. Die passage valt bij de buren van Zandhoven echter niet in goede aarde.


"Een brug op die locatie zou een slechte zaak zijn voor de mensen van Massenhoven, Viersel en Pulle", legt Zandhovens burgemeester Luc Van Hove (CD&V) uit. "Het zwaar verkeer gaat zich dan door de dorpen een weg zoeken naar de opritten van de E313 in Massenhoven en de E34 in Zoersel. Het lijkt me logischer dat Beverdonk wordt ontsloten via de Grobbendonkse oprit van de E313. Een extra brug over het kanaal gaat ons de lasten van die industriezone bezorgen, terwijl de lusten - de bedrijfsbelasting - voor een andere gemeente zijn. Dat vinden wij niet kunnen."


Van Hove maakt zich sterk dat de brug er nooit zal komen, maar laat toch liever niets aan het toeval over.


"Ik weet dat De Vlaamse Waterweg momenteel sowieso niet happig is voor het Grobbendonkse idee, maar als buurgemeente willen wij toch ook nog eens duidelijk laten blijken wat we er van vinden", gaat de Zandhovense burgervader verder. "Het openbaar onderzoek omtrent het structuurplan loopt nog tot en met 29 september. Voor die tijd gaat er bij ons een officieel bezwaar de deur uit. Onze advocaat is daar nu mee bezig. Op 20 september wordt de voltallige gemeenteraad gevraagd het document te onderschrijven."

Geen must

Grobbendonks burgemeester Eric Van Meensel (N-VA) vindt het jammer dat Zandhoven met een bezwaar komt. "Beverdonk heeft nu enkel een ontsluitingsweg nabij het Aldhem hotel, maar daar slibt het verkeer alsmaar meer dicht", aldus Van Meensel. "Er moet iets gebeuren. De brug is voor ons zeker geen must, maar het is een denkpiste die we wel graag onderzocht zien worden. Een ander alternatief is een bijkomende oprit aan de E313. Het is aan de Vlaamse overheid om die pistes te bekijken. Misschien kunnen onze Zandhovense collega's wel helpen brainstormen als ze de brug maar niks vinden."