Toegangspoort mythisch domein Koch in ere hersteld

Omwonenden aan de gerestaureerde toeganspoort tot het domein Koch.
Foto Toon Verheijen Omwonenden aan de gerestaureerde toeganspoort tot het domein Koch.
De monumentale ingangspoort Koch aan de Bredabaan in Gooreind is volledig gerestaureerd. De poort gaf vroeger toegang tot het kasteeldomein van de gelijknamige familie. De poort is het enige dat nog rest van het oude domein. De rest is verkaveld.

Het was midden de negentiende eeuw (1846) toen Antwerpenaar Jaak Koch besloot om een terrein van zo'n 4,5 hectare te kopen dat toen eigendom was van de chemische fabriek Tressaert. Alles werd tot de laatste steen afgebroken en in de plaats verrees in 1899 een kasteel. Koch, een zakenman in hart en nieren, ontwikkelde er al snel een ossenboerderij. Overal kwamen wegen en grachten. Op het hoogtepunt werkten er zelfs honderd mensen. Maar toen de markt van de veehandel in elkaar stuikte, verdween ook de ossenkwekerij en het hele domein werd omgetoverd tot een park. Jaak Koch stierf uiteindelijk in 1903 waardoor het hele domein in handen kwam van een Londense bankiersfamilie met aan het hoofd neef Maurice Koch.

Weldoener

Het was die Maurice Koch die alle gebouwen uiteindelijk liet samensmelten tot een groot kasteel. In de jaren na 1912 maakte de familie Koch ook naam als grote weldoener voor de arme gezinnen in Gooreind. Toen in 1914 de oorlogsjaren uitbraken, verbleven Koch en zijn familie in Londen. Maar dat betekende niet dat het kasteel leeg kwam te staan. Er verbleven verzwakte kinderen. De familie Koch zorgde ook voor de financiën voor de bouw van een kerk en een school. Tijdens WOII deed het kasteel dienst om gevangenen weg te steken en munitie te bewaren. Een zware bom vernielde het kasteel en het werd nooit meer heropgebouwd. In 1949 werd de maatschappij Société Génerale eigenaar. Het domein werd verkaveld tot een woonzone. In 1952 werd het kasteel helemaal afgebroken.


Het laatste restant van de roemrijke geschiedenis van domein Koch is nu in ere hersteld. "We moesten dit kleine stukje erfgoed wel in ere herstellen", zegt schepen van Erfgoed Mai Van Thillo (CD&V). "Dit kasteel heeft een rijke geschiedenis gehad en is enorm belangrijk geweest voor Gooreind en Wuustwezel." Ook het buurtschap erkent het belang. Zij hebben de voorbije maanden in de miserie gezeten met de heraanleg van de dreven, maar de ellende is achter de rug en de mooie toegangspoort is het resultaat. (VTT)