Scoutsleider schuldbewust over crash

GING LANGS BIJ OUDERS VAN 9 JONGEREN DIE HIJ VERVOERDE

HLN
De scoutsleider (22) uit Wuustwezel die vorige zomer in Bertem is gecrasht met een Renault Kangoo met daarin negen geblinddoekte leden van scouts Gooreind ging bij alle ouders langs. "Hij heeft zo veel mogelijk gedaan om de schade te beperken", benadrukte gisteren de advocaat van Alexander V. Hij maakt kans op een opschorting van straf.

De wet van Murphy. Zo omschreef de advocaat van Alexander V. die bewuste 12 juli vorig jaar. De scoutsleider was om zes uur 's ochtends met een Renault Kangoo op weg naar een dropping. In de auto zaten negen leden van scoutsgroep Gooreind, van wie er vier zonder gordel in de koffer zaten. De twintiger knalde op een elektriciteitspaal aan de Nijvelsebaan in Korbeek-Dijle na een verkeerde handeling met zijn gsm. Die diende als gps.


"Het was een samenloop van omstandigheden. Er waren veertien kinderen die van A naar B moesten worden gebracht, maar er was een tekort aan auto's. Hij had daar op dat moment een andere reflex dan ervaren bestuurders en besliste om te rijden. Alle elektriciteitspalen op die weg staan daar op een meter van de rijbaan, behalve die ene waar ze zijn tegengereden", sprak de advocaat van V. De paal knapte af, maar belandde niet op de auto. Niemand van de veertien- en vijftienjarigen raakte zwaargewond, slechts twee hadden verzorging nodig. "De beslissing om de kinderen te verdelen over de twee auto's was een gedeelde bevoegdheid."


Volgens de openbare aanklager had het helemaal verkeerd kunnen aflopen. "De verdediging gaat hier bijna de schuld geven aan de verlichtingspaal, maar de essentie is gewoon dat je op de rijbaan moet rijden."

Beklaagde Alexander V.
Foto Vertommen Beklaagde Alexander V.

Zelf aanwezig

De aanklager stelde het op prijs dat beklaagde V. persoonlijk aanwezig was. De aanklager kon zich vinden in een opschorting van straf, als de beklaagde een verkeerscursus gaat volgen. Alexander V. kan nog een blanco strafblad voorleggen.


De scoutsleider toonde zich al schuldbewust. De jongeman ging na het kamp bij iedere ouder persoonlijk langs om samen de verzekeringspapieren in te vullen. "Hij heeft zo veel mogelijk gedaan om de schade te beperken, maar dat kan niet gezegd worden van Scouts en Gidsen Vlaanderen", vervolgde zijn advocaat. Die vond dat de organisatie zowel communicatief als financieel gefaald heeft in de nasleep van het ongeval. "We keuren dat gedrag niet goed, maar een jeugdleider staat niet boven de wet. Onze pedagogische staf is toen afgezakt om steun te bieden. Uit het ongeval leiden we niet af dat V. een onverantwoordelijke leider is. Wat de kosten betreft, wachten we het verzekeringsdossier af om te bekijken hoe we eventueel collegiaal tegemoet kunnen komen. Maar daar kan en mag ik niet op vooruit lopen", reageerde Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen gisteren.

Bio-ingenieur

Beklaagde Alexander V. kent het vonnis van de correctionele rechtbank in Leuven op 16 oktober. De twintiger stopte dit jaar als leider om zich te concentreren op zijn studies bio-ingenieur aan de universiteit in Leuven.