Gemeentehuizen te koop voor prikje

VERKOOP TWEE GEBOUWEN MOET GEMEENTE 300.000 EURO OPLEVEREN

Burgemeester Dieter Wouters (CD&V) voor het oude gemeentehuis van Wuustwezel in de Dorpsstraat.
Toon Verheijen Burgemeester Dieter Wouters (CD&V) voor het oude gemeentehuis van Wuustwezel in de Dorpsstraat.
Als de gemeenteraad het goedkeurt, start volgende maand de verkoop van twee voormalige gemeentehuizen in Wuustwezel en deelgemeente Loenhout. Dat zou in totaal zo'n 300.000 euro moeten opleveren. Eventuele kopers mogen de beschermde panden niet afbreken.

De gebouwen worden nog nauwelijks gebruikt. Daarom kwam het gemeentebestuur tot het besluit om ze te verkopen. "Het zijn mooie en historische gebouwen", zegt burgemeester Dieter Wouters (CD&V). "Patrimonium verkopen is altijd moeilijk, maar we kunnen als gemeente met de gebouwen eigenlijk niets meer doen. Het is belangrijk dat ze een nieuwe functie krijgen en niet nog meer gaan verkommeren. Als ze gerenoveerd worden door de nieuwe eigenaar, dan komt dat ook het straatbeeld ten goede. Daarom willen we ze verkopen. Voor de twee oude gemeentehuizen weten we zeker dat er interesse is."


De verkoop zal niet gebeuren via een openbare verkoop in een dorpscafé, maar met een online biedingssysteem. "Een bewuste keuze, omdat het om historische gebouwen gaat. Dan zit je sowieso al met minder gegadigden. Het systeem biedt ook het voordeel dat het veel ruimer verspreid wordt", zegt Wouters. Covast zal de verkoop organiseren.

Het oude gemeentehuis aan het Huffelplein in Loenhout.
Toon Verheijen Het oude gemeentehuis aan het Huffelplein in Loenhout.

19de eeuw

De twee oude gemeentehuizen zijn opgenomen in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. De bouw van het oude gemeentehuis in Wuustwezel startte in 1829. Door geldgebrek werd enkel de gevangenis gebouwd. Pas in 1937, na de verkoop van een stuk grond, kon het gebouw afgewerkt worden. Het deed uiteindelijk dienst als gemeentehuis tot 1926. Daarna zaten onder meer de bibliotheek en de heemkundige kring er een tijdje in.


Het gemeentehuis in Loenhout werd gebouwd in 1882 en werd nog eens verbouwd in 1915.


Voor Loenhout is de minimale verkoopwaarde 199.600 euro. In Wuustwezel is dat 85.580 euro.

Addertjes

Er zitten wel wat addertjes onder het gras. "In Loenhout zijn er openbare toiletten", zegt Wouters. "Die moeten open blijven. De onderhoudskosten en nutsvoorzieningen voor dat lokaal blijven ten laste van de gemeente. In Wuustwezel zit er onderaan het gebouw een transformatiepost van Eandis. Ook die mag de koper niet verwijderen."