DE PARTIJEN DOORGELICHT

WUUSTWEZEL

CD&V:

De christendemocraten hebben sinds mensenheugenis een absolute meerderheid in de gemeente. Zes jaar geleden wist de partij opnieuw dertien zetels binnen te halen. Een redelijke stunt na het afhaken van oudgediende Jos Ansoms. Met 13 op 25 zetels is de absolute meerderheid wel niet overdreven groot en het is af te wachten of het voldoende stemmen kan halen om ook op het nieuwe totaal van 27 zetels, twee meer dus als in 2012, ook nog een absolute meerderheid te halen.

N-VA:

N-VA kwam zes jaar geleden voor de allereerste keer op en behaalde meteen zes zetels binnen. Zes zetels die werden weggeplukt bij de andere oppositiepartijen PLUS, Open Vld en Vlaams Belang die allemaal zetels moesten inleveren. De partij heeft bij momenten stevige oppositie proberen te voeren en zes jaar lang hun stem laten horen. Een van de verkozenen verkoos wel na enige tijd om als onafhankelijke te gaan zetelen. De partij heeft nu deels voor verjonging gekozen en hoopt te kunnen standhouden, maar toch lijkt deelname aan het bestuur (nog) niet meteen voor morgen. Mogelijk kan het wel profiteren van het gestegen zetelaantal.

Plus:

Plus, de opvolger van Agalev in 2006, scoorde toen vier zetels maar zag dat zetelaantal in 2012 al meteen gehalveerd. Met Karen Anthonissen is er wel een nieuwe lijsttrekster, maar de vraag is of dat genoeg is om weer aan populariteit te winnen. Moest CD&V een depanneur nodig hebben, is Plus een van de mogelijkheden.

Open Vld:

De liberalen zijn tot de komst van N-VA in 2012 altijd de tweede grootste partij geweest in Wuustwezel, maar het kwam nooit tot een deelname aan de meerderheid. In 2000 haalden ze acht zetels, maar daar blijven er nu nog maar drie van over. De partij kiest nu met Jasmijn Meirsman resoluut voor een vrouw als lijsttrekster en hoopt daarmee in de gunst van de kiezer te geraken. Moest CD&V een depanneur nodig hebben is het net als Plus een mogelijkheid.

Vlaams BElang:

Dit zijn de vijfde gemeenteraadsverkiezingen voor Vlaams Belang, maar het zouden wel eens de laatste kunnen zijn. De partij behaalde in 2012 maar net de kiesdrempel en heeft weinig tot niets van zich laten horen.