"Twee inwoners weigeren woning te verlaten"

WILLY NAESSENS HEEFT VERGUNNING VOOR AIRSHOW NOG STEEDS NIET OP ZAK

De voorbereidingen gaan alvast door: wilgenbomen op het terrein worden flink ingekort, want voor de vliegshow staan ze in de weg.
Ronny De Coster De voorbereidingen gaan alvast door: wilgenbomen op het terrein worden flink ingekort, want voor de vliegshow staan ze in de weg.
Twee inwoners weigeren vooralsnog hun woning te verlaten tijdens de airshow die Willy Naessens op zaterdag 16 september in Elsegem plant. Daardoor is het nog altijd niet zeker of het evenement zal kunnen doorgaan. "Een vervelende zaak, maar we hebben andere randanimatie genoeg", relativeert Naessens.

Het BK Mennen op en rond de stoeterij van Willy Naessens in Elsegem lokte vorig jaar ruim 10.000 bezoekers, vooral dankzij de vele randanimatie. Dit jaar wil men op hetzelfde elan verdergaan en werd als publiekstrekker op zaterdag gekozen voor een airshow, wat uniek in de streek is. De vliegmanoeuvres zullen in een afgebakende zone van zowat één kilometer op 500 meter, de zogenaamde flightbox, uitgevoerd worden. In deze zone moeten tijdens de show achttien woningen geëvacueerd worden en in dat gebied wordt tegelijkertijd alle grondverkeer verboden.

Organisator Willy Naessens.
Ronny De Coster Organisator Willy Naessens.

Twee mensen

"De gemeente en de provincie werken goed mee, maar er zijn nog altijd twee mensen die protesteren", vertelt Naessens. "Een van hen is een vrouw van 92 jaar oud. We hadden voorgesteld dat ze in het rusthuis rustig zou genieten van een koffietje en een stukje taart, maar ze is bang dat ze daar zal moeten blijven."


Ook de neef van de dame in kwestie, die er pal naast woont, weigert voorlopig zijn woning te verlaten.


"Omdat er te veel onduidelijkheid is", vertelt de landbouwer. "Ik wil garanties op papier. Men gaat hier allerlei kegels plaatsen op mijn veld, waar aardappelen en boontjes staan. Bij schade wil ik vergoed worden. Trouwens: een airshow past hier niet. Dat ze zoiets elders organiseren, maar niet hier achter onze deur."

Burgemeester

Naessens zit verveeld met de zaak. "We gaan proberen toch nog tot een overeenkomst te komen. De airshow zal tenslotte minder dan anderhalf uur duren."


Ook zonder de goedkeuring van zij die protesteren, bestaat er toch nog een kans dat de show doorgaat. Het zijn uiteindelijk het Directoraat-generaal Luchtvaart én de burgemeester die beslissen. Zo zal de burgemeester de dag zelf controleren of iedereen die in de zogenaamde flightbox woont, zijn woning heeft verlaten. Pas de middag zelf, geeft hij al dan niet zijn fiat.


Naessens benadrukt dat er naast de airshow nog tal van andere randactiviteiten zullen plaatsvinden tijdens het weekend van 16 en 17 september. Zo zijn er op zaterdag onder andere optredens van Peter Simoens en Frank Galan, demonstraties in het paardenzwembad en de paardenstapmolen, foodtrucks, een autosalon en een countryfair: een sfeervol tentendorp met meer dan honderd standjes.


Zondag start om 9.30 uur met een openluchtmis, gevolgd door een optreden van K3 om 11 uur en allerlei andere animatie voor jong en oud. Dagtickets kosten 15 euro in voorverkoop.


Die zijn te bekomen via de website www.bkmennen.be, waarop je ook het volledige programma vindt.

Omwille van de veiligheid zal anderhalf uur lang elk huis in een zone rond Naessens' stoeterij geëvacueerd moeten worden.
Bing Maps Omwille van de veiligheid zal anderhalf uur lang elk huis in een zone rond Naessens' stoeterij geëvacueerd moeten worden.