Nieuwe camera flitst al vanop 80 meter

SLIMSTE VERKEERSCAMERA'S VAN BELGIË STAAN IN TORENSTRAAT

Schepen Bart Van Scharen aan de nieuwe flitscamera in de Torenstraat.
De Freine Schepen Bart Van Scharen aan de nieuwe flitscamera in de Torenstraat.
Automobilisten met een zware voet letten in Wommelgem voortaan maar beter extra op. Het gemeentebestuur heeft er zopas vijf Gatso-camera's geplaatst die vanaf volgende week in werking treden. Deze flitscamera's kunnen snelheden registreren van 32 wagens tegelijk in beide richtingen en dat vanop tachtig meter afstand. Een primeur voor België.

Wie vanaf volgende week de Torenstraat in Wommelgem doorkruist, kan maar beter op zijn hoede zijn. De gloednieuwe flitscamera's registreren namelijk al snelheden alvorens ze in het zicht zijn van de automobilist. Samen met de renovatie van de Torenstraat en de Wijnegemsteenweg wil het gemeentebestuur via de nieuwe camera's de zone dertig-maatregel in de centrumstraat afdwingen.

Pronkstuk

"De Gatso type T-flitscamera is het pronkstuk van de heraanleg van de Torenstraat", vertelt Bart Van Scharen (N-VA), schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, met enige trots. "Aangezien de kleuter- en basisschool Sint-Johanna in de Torenstraat ligt, is de straat al veel langer een zone dertig. Maar zelfs de zone vijftig die ervoor en erna ligt, wordt door veel automobilisten niet gerespecteerd. Met de nieuwe camera's moet daar nu verandering in komen. Ze registreren snelheden in beide richtingen met een reikwijdte tot tachtig meter ver, ze kunnen 32 voertuigen tegelijkertijd controleren en als het moet kunnen ze zes rijstroken breed registreren."

Bloembakken weg

"Verder komt er ook nog een slim verkeerslicht", gaat Van Scharen verder. "Automobilisten die te snel rijden, komen dus sowieso voor het rode licht te staan. Wie te snel rijdt, krijgt sowieso ook een boete. Dat geld gaat naar het boetefonds. Maar we hebben niet geïnvesteerd om de staatskas te spijzen, het is wel degelijk de bedoeling om de snelheden te verlagen en de veiligheid te verhogen."

Ongevallen

"De vijf camera's kosten samen 200.000 euro. Het overige miljoen hebben we gebruikt om de volledige Torenstraat en het begin van de Wijnegemsteenweg op vraag van de bezorgde burgers heraan te leggen", vervolgt de schepen. "De gedateerde en voor fietsers levensgevaarlijke bloembakken zijn dan ook verwijderd en er zijn nu brede fietssuggestiestroken in de plaats gekomen. Er gebeurden heel wat ongelukken met fietsers in het centrum en daar moest dringend iets aan gedaan worden", benadrukt Van Scharen.


Het gemeentebestuur gaf groen licht voor de Gatso-camera's na een demonstratie op de gemeenteraad. Op termijn kunnen ze ook gebruikt worden om nummerplaten te herkennen. Daardoor kan het gemeentebestuur niet enkel criminaliteit te lijf gaan, maar ook vrachtwagens uit de dorpskern weren.


Volgens schepen Bart Van Scharen zijn de buurtbewoners en vooral het bestuur van de Sint-Johannaschool zeer tevreden met de innovaties. In Nederland zijn de camera's van producent Gatso al bijna drie jaar in gebruik.