Grote brand verwoest voormalige Massive-site

OORZAAK NOG NIET GEKEND, BRANDWEER MOET NOG DAGEN NABLUSSEN

De brandweer kwam met zo'n 40 voertuigen ter plaatse om de uitslaande brand te bestrijden.
Marc De Roeck De brandweer kwam met zo'n 40 voertuigen ter plaatse om de uitslaande brand te bestrijden.
Een brand heeft zondagochtend een groot deel van de voormalige Massive-site in de as gelegd. De brandweer was uren in de weer om de brand onder controle te krijgen en zal ook de komende dagen nog nablussen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Het vuur was tot ver buiten Wommelgem te zien. Rond 5 uur zondagochtend brak er brand uit in één van de gekende blauw-gele gebouwen van Massive, waar momenteel drukkerij Brabopak en boekbinderij DLN gevestigd waren. De brand woedde stevig en verschillende korpsen uit de Brandweerzone Rand, Rivierland en Antwerpen kwamen ter plaatsen om de brand onder controle te krijgen. Meer dan 40 voertuigen en 120 hulpverleners bestreden het vuur. Dat verliep eerder moeizaam. Na 4 uur blussen had de brandweer de brand eindelijk min of meer onder controle, maar het duurde tot de vooravond vooraleer de brand geblust geraakte. Het Grootwatertransport moest ingezet worden en er werd met tankwagens uit de vijver water gepompt. Ook een speciaal blustoestel dat een felle regenbui kan simuleren, komende van chemiebedrijf BASF in de haven, werd op de middag ingezet om de brand mee helpen te bestrijden.


Het gemeentelijk rampenplan werd opgestart, de Uilenbaan werd volledig afgesloten en omliggende bewoners moesten ramen en deuren dicht houden.


"Door het gemeentelijk rampenplan op te starten, staat ook het medisch interventieteam paraat voor mocht het nodig zijn", vertelt waarnemend burgemeester Ann Theys. "Gelukkig bleven we wel bespaard van slachtoffers, voor zover we weten raakte er niemand gewond. Een ambulance werd preventief in de buurt opgesteld. We hebben ook onmiddellijk metingen gedaan in de omgeving om de buurtbewoners te vrijwaren. De metingen waren negatief, er hingen geen gevaarlijke stoffen in de lucht en er is dus nooit gevaar geweest voor de volksgezondheid. Het gaat om een viertal bedrijven waar vooral veel papier aanwezig was, in dat opzicht is het een geluk bij een ongeluk dat het geen gevaarlijke stoffen zijn die opgebrand zijn. Er moest daarom ook niemand geëvacueerd worden. Er was uiteraard wel wat rookhinder."

Smeulende brandhaardjes tussen verwrongen staal.
Marc De Roeck Smeulende brandhaardjes tussen verwrongen staal.

Geen conclusies

Voor de gemeente Wommelgem is de brand toch één van de grootste in lange tijd. De omgeving kampt wel al langer met een brandstichter.


"Conclusies kunnen we hier nog niet uit trekken. We zijn de hele dag bezig geweest met de brand onder controle te krijgen. Er zijn ook delen waar de brandweer nog niet is geraakt vanwege instortingsgevaar. Het onderzoek naar de oorzaak zal iets zijn voor een latere fase."


Het nablussen zal vermoedelijk nog enkele dagen in duren.

De brandweer zal nog dagen moeten nablussen.
Marc De Roeck De brandweer zal nog dagen moeten nablussen.