Duitse bunker onverwoestbaar

SLOOPWERKEN GESTAAKT NA BARST IN GEVEL BUREN

De bunker laat zich niet zomaar platgooien.
Foto Laenen De bunker laat zich niet zomaar platgooien.
Een Duitse telefoniebunker uit de Tweede Wereldoorlog veroorzaakt aardig wat problemen op de bouwwerf in de Corluystraat in Wommelgem. Op het terrein wil een aannemer appartementen en huizen bouwen maar hij krijgt de bunker uit gewapend beton maar niet gesloopt.

Op het terrein van de vroegere villa van dokter Van der Sande worden op dit moment luxeappartementen gebouwd. Op de plaats waar nu nog een Duitse bunker uit de jaren 40 staat moeten vier eengezinswoningen komen. Maar de stevige bunker steekt daar een stokje voor. Onderaannemer GCB, die de afbraakwerken doet, moest twee maanden geleden de sloopwerken staken omdat het huis van de buren schade begon te vertonen. "We zijn nu de plaatsbeschrijvingen van de buren in orde aan het brengen, zodat we discussies achteraf kunnen uitsluiten", zegt de zaakvoerder van GCB.


Buurman Kris is benieuwd hoe de bunker verder afgebroken zal worden. "Er is een kleine barst in onze voorgevel. Ze zijn nu een plaatsbeschrijving komen doen. We zullen zien hoe het verder afloopt. We verwijten de aannemer niets, zolang we maar vergoed worden."


De initiële afbraakwerken gebeurden met een kraan en een pin. "Nu zullen ze op een andere manier moeten voortdoen, anders zal die gevel nog meer scheuren", zegt aannemer Bart Van Der Voort. "Volgens mij is de enige mogelijkheid de bunker laten imploderen door gaspatronen te gebruiken. Daarbij worden er gaten in de muren geboord en worden die opgeblazen met gaspatronen. Deze methode zou wellicht geen schade bij de buren veroorzaken, maar is wel heel arbeidsintensief en dus duur. Volgens mij heeft GCB de werken van die bunker nogal onderschat", aldus Van Der Voort.


GCB is momenteel nog in onderhandeling over welke methode er gehanteerd zal worden. "Er zijn verschillende opties. Imploderen is daar een van. Nadat de plaatsbeschrijvingen in orde zijn, zullen we die bunker wel klein krijgen", aldus de zaakvoerder.


Ook bij overbuurvrouw Suzy Peeters is er een plaatsbeschrijving gebeurd. "Aan onze woning is er geen schade. Het is ergens jammer dat die bunker verdwijnt. Ik heb er als kind altijd in gespeeld. Het is een stukje nostalgie. Maar ik ga het ook niet missen. Alles verandert nu eenmaal. En veel waarde heeft zo'n bunker toch ook niet", besluit Suzy.