"Dit was ons enige sociaal contact"

VRIJWILLIGERS ONTHUTST DOOR SLUITING DIENSTENCENTRUM DE WIMILINGEN

Vrijwilligers Greta Wauters, Lucy Wöhler, Marleen Dobbels en Kristel Feremans.
Benoit De Freine Vrijwilligers Greta Wauters, Lucy Wöhler, Marleen Dobbels en Kristel Feremans.
Dienstencentrum De Wimilingen sluit volgende donderdag de deuren. Daarmee staan de bjina 6.000 bezoekers letterlijk in de kou. "We staan voor een voldongen feit", verklaart Marleen Dobbels, de ontslagen bezielster die het centrum van nul af aan opbouwde.

De Wimilingen is een initiatief van de groep Armonea. Hun woordvoerder Kristel Goffin verklaarde dat "het dienstencentrum zo'n 50.000 euro per jaar verlies incasseerde en deze verlieslatende post wordt geschrapt."


Marleen Dobbels had een goed draaiend vrijwilligersteam van 25 personen. Dat daaraan een einde komt, vindt ze erg jammer voor alle hoogbejaarden die er dagelijks langskwamen.

Twee dames spelen een potje Scrabble.
Benoit De Freine Twee dames spelen een potje Scrabble.

Massa vrijwilligers

Het dienstencentrum was vijf jaar open. De activiteiten die er werden georganiseerd gingen van tekenen en schilderen tot rummikub en pedicure, van schaken en scrabble spelen tot Spaans leren. Vijf dagen per week wordt er ook middageten geserveerd. "Voor velen is dit het enige sociale contact dat ze hebben", zegt bezoekster Jackie Delvaux (75). "Ik ben bezoekster van het eerste uur", verduidelijkt ze. "Mijn man is drie maanden geleden overleden, maar we kwamen samen naar hier. Hij kwam hier schaken."


Nog een andere vrijwilligster is Lucy Wöhler. Zij geeft tweemaal per week aquarelles aan een groepje van een twaalftal mensen, telkens twee uur per dag. "Schrijf maar dat het allemaal talenten zijn. En dit is niet om te lachen, ik meen wat ik zeg." Eentje daarvan is de 84-jarige Gilberte Braet. "Ik ben een stropke uit Gent en woon nu in Wommelgem, en ik ben alleen. Iedereen aan tafel van ons schilderclubje heeft dit sociaal contact echt nodig", zegt ze treurig. Ook vrijwilligster Greta Wauters, die tweemaal per week in de administratie werkt, stemt daarmee in. "Ik en wij allemaal doen dit om onder de mensen te komen. Vergeet zeker Guy Boeykens niet, dé allerbelangrijkste vrijwilliger van ons allemaal. Hij zorgt voor de marktkramers op vrijdagochtend." En dan zijn er nog Frans, Agnes, Josée en Claudia. En het lijstje is verre van volledig.

Benoit De Freine

Oplossing?

"Het is een privé-initiatief geweest om dit op te zetten en ook om dit te sluiten", reageert burgemeester Frank Gys (N-VA). De gemeente zit volgende week samen aan tafel met Hof ten Dorpe (WZC) en de bedrijven Emmaüs en Armonea. "We zullen trachten de Wimilingen voorlopig open te houden en de periode tot een definitieve oplossing te overbruggen", verklaart Gys. Ondertussen weten we dat vele hoogbejaarde Wommelgemnaren hem hiervoor erg dankbaar zullen zijn.