Twee protestacties en petitie om priester te steunen

PAROCHIANEN IN DE BRES VOOR 'VERWIJDERDE' LUK BRUTIN

Het actiecomité rond Philippe Vandemoortele (vooraan), de koster die zijn ontslag indiende naar aanleiding van de verwijdering van pastoor Luk Brutin.
Foto Joke Couvreur Het actiecomité rond Philippe Vandemoortele (vooraan), de koster die zijn ontslag indiende naar aanleiding van de verwijdering van pastoor Luk Brutin.
De ophef over de verwijdering van pastoor Luk Brutin door het bisdom van Brugge is in Zwevezele nog lang niet gaan liggen. Een online petitie haalde ondertussen al meer dan 500 handtekeningen en twee actiecomités organiseren elk een optocht om te ijveren voor het behoud van hun geliefde pastoor.

Het ene actiecomité vormt zich rond koster Philippe Vandemoortele, vertrouweling van Brutin en een man die zich samen met hen al jaren voor de parochie inzet. Hij besliste gisteren uit onvrede met wat de pastoor overkomt zelf dan ook maar op te stappen. Samen met zijn vrouw, kinderen en een groep sympathisanten trekken ze nu zaterdag in een colonne van Ruddervoorde naar Zwevezele.

Serene optocht

"We mikken op een stille en serene optocht om ons ongenoegen over deze onbegrijpelijke beslissing van het bisdom te uiten", vertellen zijn dochters Viebe en Bo. "Er is de voorbije dagen van alles gezegd en geschreven geweest om onze pastoor zwart te maken, maar zowat alles is uit context gehaald. Ja, hij verkocht bier in de kerk, maar dat was voor het goede doel. Volgens sommigen zei hij iets ongepasts op een begrafenis van iemand die zelfmoord had gepleegd, maar hij las enkel maar een brief van de ouders voor waarin de school van de pesters genoemd werd. Dezelfde school die hem overigens later vroeg om hun nieuwe gebouwen in te wijden. Vrij hypocriet. En zo vinden ze telkens de stok om de hond te slaan."

Rouwkledij

De groep wil zoveel mogelijk personen mobiliseren om mee te protesteren. "Er komt een groep motards en hopelijk volgt ook steun van de Landelijke Gilde en KLJ", aldus Daphne Vanhauwaert, Peter De Loos en Cindy Lemaire. "We begrijpen niet dat iemand die alles deed voor zijn parochianen zomaar aan de kant wordt geschoven, terwijl pedofielen soms nog beter beschermd worden. We roepen iedereen op om in rouwkledij te komen. We vertrekken om 15.30 uur aan de Sijslohoeve in de Sijslostraat in Ruddervoorde en komen een uurtje later aan de kerk aan. Daar zal de misviering net starten en we willen er onze boodschap op een respectvolle manier weergeven. Het is niet de bedoeling dat we de mis zullen verstoren." De groep lanceerde ook de petitie op https://www.petities24.com/priester_luc_brutin_moet_in_zwevezele_blijven en wil die later bij het bisdom gaan afgeven. "Het valt trouwens op dat mensen uit verenigingen die zogezegd tegen hem zijn, wel massaal de petitie tekenen", klinkt het nog.

Parochieteam

Ondertussen roert zich nog een tweede actiecomité dat bestaat uit het parochieteam. "We zijn geschokt en sterk verontwaardigd", klinkt het bij Kristo Van Holsbeek, Jerry Desendere en zeven anderen. 'We hebben voeling met wat bij de meerderheid van de geloofsgemeenschap leeft en willen die stem ook laten horen. De berichtgeving van het bisdom is verkeerd, vaag en niet concreet. Alles verloopt hier voor ons al sereen. Veel heeft te maken met de alombekende spanning tussen Zwevezelaars en Wingenaars die er al sinds de fusie heerst. Het is dan ook typerend dat zijn tegenstanders anoniem willen blijven. Daarom organiseren we op 2 september een optocht in Brugge." De groep start op de busparking in de Bargeweg bij de Katelijnepoort. Van daar gaat het naar het bisschoppelijk paleis. "Voor mensen die vanuit Zwevezele vertrekken, voorzien we om 12.30 uur bussen die aan CC De Wissel vertrekken", weet de groep nog. Meegaan kan door te mailen naar wijsteunenpriesterluk@outlook.com met vermelding van naam en aantal personen."


Op Facebook circuleren ondertussen de steunpagina's Wij steunen priester Luk' en 'Pastoor Luk Brutin moet blijven'. Ze tellen elk om en bij de 500 en 600 leden.