Duo stelt zich kandidaat voor titel Prins Carnaval om verkiezing te redden, maar 2,5 uur later gooit derde duo zich in de strijd: “Toch gaan we voluit voor winst”

Voor het eerst sinds 2007 dingen drie duo’s naar de titel van Prins Carnaval en Roosje.
CDR Voor het eerst sinds 2007 dingen drie duo’s naar de titel van Prins Carnaval en Roosje.
Voor het eerst sinds 2007 strijden drie duo’s voor de titel van Prins Carnaval en zijn Roosje. Lange tijd zag het er naar uit dat er tijdens de 51e carnavalsfeesten geen prinsenverkiezing zou zijn en dat Nic Vanthournout (46) en Loes Vandenberghe (26) aangesteld zouden worden. Om het carnaval te redden, gooiden Eric Vanderschaeghe (63) en Amber Boute (28) zich in de strijd. Onnodig want dezelfde dag nog stelden ook Dieter Vancauwenberghe (35) en Stephanie D’Hondt (26) zich last minute kandidaat.

De leden van de Orde van de Bolhoed glunderen. Vorig jaar vierden ze voor de 50e keer carnaval, en ook de 51e belooft speciaal te worden. Vooral de verkiezing van Prins Carnaval op zaterdag 23 februari belooft een spannende strijd te worden. “Voor het eerst sinds 2007 hebben we drie kandidaten”, vertelt secretaris Tom Gryspeert. “Al met de kerstmarkt zetten Nic Vanthournout en Loes Vandenberghe hun handtekening als kandidaten. Maar toen bleef het lang stil. Tot er vorige week zondag plots met amper 2,5 uur verschil nog twee duo’s opdoken. Dat is fantastisch. Het wordt echt strijd.”

De Orde van de Bolhoed heeft zin in de festiviteiten.
CDR De Orde van de Bolhoed heeft zin in de festiviteiten.

Nic en Loes zijn enorm carnavalsminded en dolgelukkig dat het voor hen niet op een aanstelling uitdraait. “Wij wilden graag een strijd, maar de tegenkandidaten lieten op zich wachten. Overal waar we kwamen, stelde men de vraag of er al een ander duo getekend had. We zijn dan ook heel blij dat er nog twee andere duo’s hun kans wagen.”

Nic Vanthournout en Loes Vandenberghe zijn blij dat er toch nog concurrentie opdook.
CDR Nic Vanthournout en Loes Vandenberghe zijn blij dat er toch nog concurrentie opdook.

Het tweede duo is Eric Vanderschaeghe (63) en Amber Boute (28). “Vorige zondag kwam de Orde bij mij in de hondenclub kijken of er geen kandidaat-prinsen te vinden waren”, vertelt Eric. “Ik raakte met hen aan de praat en vroeg onder meer wat er zou gebeuren indien er geen tweede kandidaat zou opduiken. Ik hoorde dat er dan geen verkiezing zou zijn. Aanvankelijk vond ik mezelf te oud om me kandidaat te stellen, maar langs de andere kant wou ik wel meedoen om het carnaval te redden. Zwevezele leeft voor het carnaval en die traditie moet behouden worden. Ik nam contact op met Amber, de partner van Stijn De Buck die in 2012 kandidaat was, met de vraag of zij m’n Roosje wou zijn.” “Ik heb geen seconde getwijfeld”, pikt Amber in. “Ik ben afkomstig van Gent maar volgde de liefde naar Zwevezele. Mijn kandidatuur lijkt me de perfecte integratieproef hier in Zwevezele. Eric en ik offeren ons met plezier op om carnaval te redden. Hoewel er ondertussen nog een derde duo zich kandidaat stelde, gaan we ons 100% geven. We gaan voluit voor winst. Zou het niet mooi zijn dat het duo die het carnaval wou redden wint?”

 Eric Vanderschaeghe en Amber Boute stelden zich kandidaat om het carnaval te redden.
CDR Eric Vanderschaeghe en Amber Boute stelden zich kandidaat om het carnaval te redden.

Het derde duo, Dieter Vancauwenberghe en Stephanie D’Hondt, dacht al langer aan een kandidatuur. “Mijn ene broer, Pieter, was driemaal Prins en is dus Keizer. M’n andere broer Fredje was ook al Prins Carnaval. Ze steken dit al jaren door”, lacht Dieter. “Dit jaar kwam alles in een stroomversnelling na een Facebookpost waarin mijn naam genoemd werd.” “M’n man Mathias Sap werd vijf jaar terug Prins met een recordaantal stemmen”, pikt Stephanie in. “Carnaval heeft me zoveel gegeven en winnen zou de kers op de taart zijn. Wij gaan resoluut voor een familiale campagne voor jong en oud.”

Dieter Vancauwenberghe en Stephanie D'Hondt gaan voor een familiale campagne.
CDR Dieter Vancauwenberghe en Stephanie D'Hondt gaan voor een familiale campagne.

Wie uiteindelijk met de winst aan de haal gaat, wordt duidelijk op zaterdag 23 februari. Stemmen kan die dag van 19 tot 24 uur. In de feesttent in de Tramstraat is er een verkiezingsfuif met Disco Crocodile en dj Giovanni. Zaterdag 2 maart is er in CC De Wissel kindercarnaval en ‘s avonds is er de carnavaleske kroegentocht. Apotheose wordt de carnavalsstoet die op zondag 3 maart om 14.30 uur door de straten van Zwevezele trekt. Een 45-tal wagens zullen wellicht weer ruim 10.000 toeschouwers op de been brengen. Vanaf 17 uur worden de festiviteiten afgesloten met de prinsenworp, een carnavaleske discobar, de bekendmaking van de winnaars van de stoet en gratis optredens van Luc Steeno en dj Dennis Cartier. Tot slot geeft de Orde nog mee dat de vertrouwde, rechthoekige drankbonnen dit jaar voor het laatst gebruikt en ingeruild kunnen worden. Vanaf volgend jaar wordt enkel nog het nieuwe model aanvaard.

Meer op www.carnavalzwevezele.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.