"Wij willen onze priester Luk terug"

150 SYMPATHISANTEN AFGEZETTE PASTOOR HOUDEN PROTESTMARS

150 mensen voerden afgelopen weekend actie in Brugge om de afgezette pastoor Luk Brutin te steunen.
Proot 150 mensen voerden afgelopen weekend actie in Brugge om de afgezette pastoor Luk Brutin te steunen.
Met slogans als 'Luk moet blijven' en 'Bisschop, word wakker' hebben 150 sympathisanten van priester Luk Brutin uit Zwevezele zaterdag hun ongenoegen geuit aan het bisdom in Brugge. Brutin heeft nu beroep aangetekend tegen de beslissing van het bisdom om hem uit zijn ambt te ontzetten.

De demonstranten liepen een optocht van het Bargeplein tot aan het bisschoppelijk paleis en lieten daar met liederen en slogans hun boodschap duidelijk verstaan. Ze hadden zelfs een doodskist mee. De sympathisanten van priester Luk maakten een eigen versie van Een ster van Stan Van Samang. Dat lied werd nu Bisschop, we houden niet van jou. "Priester Luk is een creatief en dat wilden we ook zijn", zegt Viebe Vandemoortele. "We gaan ervan uit dat dit protest iets uithaalt. Aan het andere scenario wil ik niet denken."

De boodschap van de sympathisanten was duidelijk: ze willen 'hun' pastoor terug. Ze hadden zelfs een doodskist mee tijdens hun protestmars.
Proot De boodschap van de sympathisanten was duidelijk: ze willen 'hun' pastoor terug. Ze hadden zelfs een doodskist mee tijdens hun protestmars.

Te streng

Op het binnenplein van het bisdom werd het lied meermaals luid meegekeeld. De bisschop vertoonde zich niet, al vonden de initiatiefnemers dat niet zo erg. "Het is wel bedenkelijk", vindt Chris Verduyn uit Meulebeke, zelf een slachtoffer van seksueel misbruik in de kerk. "Het toont nog maar eens aan hoe het bisdom omgaat met mensen. Priester Luk wordt harder aangepakt dan pedofiele priesters." Dat zegt ook Kristo Van Holsbeeck, die de menigte toesprak. "Ik vind het geweldig dat zoveel mensen naar Brugge zijn afgezakt om hun band met Luk Brutin te tonen. De priester is enorm geliefd bij heel veel mensen en verenigingen. We wilden met deze optocht hun stem laten horen. We kunnen alleen maar hopen dat de bisschop ook bereid is te luisteren en zich bedenkt. We willen priester Luk terug in onze parochie in Zwevezele."

Proot

Beroep

Eind vorige maand verwijderde bisschop Lode Aerts de priester nog omdat hij zich niet zou houden aan zijn taken. Brutin betwist dat en spreekt van jaloezie en pesterijen. Hij was overigens niet aanwezig op de protestmars. De initiatiefnemers hopen dat de bisschop terugkeert op zijn beslissing, al valt dat nog af te wachten. Lode Aerts liet al eerder weten dat zijn besluit vast staat. Het bisdom bevestigde zaterdag dat pastoor Luk Brutin beroep heeft aangetekend tegen de beslissing van het bisdom om hem uit zijn ambt te ontzetten. De bisschop moet binnen de dertig dagen een oordeel vellen over dat beroep. "Er is een procedure voor opgesteld", beaamt Inge Cordemans van het bisdom Brugge. "De bisschop zal de tekst van Luk Brutin zorgvuldig bekijken. Hij zal het decreet, dat enkele weken geleden uitgevaardigd is, daaraan aftoetsen en herevalueren", legt Cordemans uit, die zegt dat de bisschop wel bereid was een delegatie van de actievoerders zaterdag te ontvangen. "Met de volledige groep van 150 mensen een gesprek aangaan is onmogelijk. De groep is niet ingegaan op zijn voorstel."


Als de bisschop bij de beslissing blijft, kan Brutin nog hoger beroep aantekenen in Rome. Brutin zelf nuanceert het nieuws over het beroep. "Ik heb wel een brief naar het bisdom gestuurd met de vraag om mijn decreet van verwijdering te wijzigen", verduidelijkt hij. "Dat is een eerste stap in de procedure om mijn ontslag aan te vechten. Ik had daar tien dagen de tijd voor. Pas als de bisschop beslist daar niet op in te gaan, kan ik officieel beroep aantekenen in Rome. Doet hij dat wel, dan is beroep niet meer nodig en kan ik weer aan de slag in Zwevezele. Al zal dat vermoedelijk niet het geval zijn. De bisschop klonk in zijn laatste persbericht vrij vastberaden."

Proot