ISVAG moet huiswerk herdoen voor nieuwe oven

De nieuwe ISVAG-verbrandingsoven langs de A12 die tegen 2023 klaar zou moeten zijn, moet wat langer op een omgevingsvergunning wachten. Er ontbreken nog een aantal technische tekeningen en plannen, waardoor de Vlaamse administratie de vergunningsaanvraag onontvankelijk verklaarde. "We brengen dat in orde", zegt voorzitter Philip Heylen (CD&V).

Dat de huidige ISVAG-oven nog maximaal zeven jaar mag openblijven én een nieuwe, 175 miljoen euro kostende afvalcentrale op dezelfde plek zal verrijzen, valt niet bij iedereen in goede aarde. Oppositiepartijen Groen en sp.a sprongen gisterochtend enthousiast op een krantenbericht dat bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) de aanvraag van ISVAG had geweigerd. "We roepen de minister op om werk te maken van alternatieve technologieën en locaties", reageerde Wouter Van Besien (Groen). Wilrijkenaar Johan Peeters (sp.a) herhaalde de de visie van sp.a dat een nieuwe installatie ver van een woonwijk op een voor spoor of binnenvaart bereikbare plek moet worden gebouwd.


Maar er was dus niets geweigerd. "Het ingediende dossier is onvolledig, meer niet", zegt Jan Pauwels, woordvoerder van Schauvliege. Volgens Philip Heylen is alles te herleiden tot een technisch probleem met het digitaal opladen bij de Vlaamse administratie van plannen en tekeningen. "We gaan dat nu in alle volledigheid herdoen. Ik ga ervan uit dat de minister in het voorjaar van 2019 over de vergunning zal beslissen. Met die marge in timing hebben we rekening gehouden. Ik maak me geen zorgen."