Tiener twee keer afgeperst door neef en diens vrienden

Een zestienjarige jongen kwam zich gisteren samen met zijn ouders burgerlijke partij stellen tegen zijn neef en diens vrienden. Zij stonden terecht voor vrijheidsberoving, diefstal met geweld en slagen en verwondingen. Drie meerderjarige verdachten riskeren twee jaar cel

Zeven maanden geleden bezocht de tiener samen met zijn vriendin zijn neef in Willebroek. Daar waren naast nog twee andere meerderjarigen ook nog een minderjarige aanwezig. Toen de meerderjarigen alcohol en drugs wilden gaan proberen, besloot de zestienjarige om naar huist te gaan.


"Maar dat werd hem belemmerd", klonk het gisteren op zitting. "De sleutels en gsm werden afgenomen alsook de voordeur werd op slot gedraaid. De tiener kon geen kant meer uit. Toen hij uiteindelijk de kans zag om te ontsnappen, ging hij klacht indienen bij de politie van Mechelen-Willebroek.


Toen de verdachten werden uitgenodigd op gesprek op het politiekantoor, waren de vier boos en werd er besloten om revanche te nemen. De vier spraken met een valse naam af met de zestienjarige. Eens in de auto werd hij meteen omsingeld op de achterbank. "Zowel zijn gsm, jas, riem en pet werden afgenomen", luidde het nog in de vordering van het parket. De tiener kon uiteindelijk een tweede keer ontsnappen en ging meteen weer klacht indienen.

Strenge strafvorderingen

De zaak kwam gisteren na iets meer dan een half jaar op zitting. Het parket was streng in de vordering. Tegen de drie meerderjarigen werd er een celstraf van twee jaar gevorderd alsook een geldboete van 1.200 euro. De verdediging kwam gisteren nog niet aan bod. De advocate van zestienjarige stelde de rechtbank voor om een deskundige aan te stellen en de jongen te onderzoeken.


"Hij is op een zeer korte tijd het slachtoffer geworden van dergelijk geweld. Hij heeft er een trauma aan overgehouden. Destijds kon hij zelfs twee maanden niet naar school", aldus meester Sylke Vankeerberghen.


Op materieel gebied werd er een schadevergoeding gevraag van net geen 1.300 euro. Binnen twee weken velt de rechtbank een tussenvonnis (TVDZM)