Teken je 'selfie' en kom mee op tegen armoede

Kunstenaar Dirk Cortebeeck met zijn zelfportret.
Foto Legreve Kunstenaar Dirk Cortebeeck met zijn zelfportret.
Zo veel mogelijk zelfgetekende portretten verzamelen van Willebroekenaars, dat is het doel van kunstenaar Dirk Cortebeeck. Hij neemt deel aan de Werelddag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting.

"Selfies zijn helemaal hip en in, mensen doen niets liever dan foto's van zichzelf maken en deze met anderen delen. Ik ga Willebroekenaars de komende weken vragen om zélf zo'n selfie of zelfportret te tekenen. Kinderen gaan dan vaak spontaan aan de slag, bij volwassenen is de drempel veel groter. 'Ik kan het niet' is het makkelijkste excuus, ik wil de inwoners toch uitdagen het te proberen", zegt Dirk Cortebeeck. Hij organiseert zijn actie naar aanleiding van de 'Wel(le)zijn Willebroek wandeling' die georganiseerd wordt in het kader van de Werelddag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting.


"De Willebroekse welzijnsorganisaties openen op zondag 15 oktober hun deuren, een parcours verbindt alle locaties. Mijn workshop maakt deel uit van de wandeling. Ik roep zo veel mogelijk scholen, verenigingen en woonzorgcentra op om al eerder aan de slag te gaan met potloden en papier. Het resultaat mag een snelle schets zijn of een gedetailleerd portret, op een A4-blad met enkel de voornaam onderaan."

Expo toont samenleving

"Het doel is om met de verzameling selfies een tentoonstelling samen te stellen die de Willebroekse samenleving weerspiegelt", verduidelijkt de kunstenaar. "Tussen de schetsen plan ik ook blanco bladen, die de mensen symboliseren die niet aan de samenleving kunnen deelnemen. Dat kan niet door ziekte, armoede, discriminatie, uitsluiting, of omdat ze geen papieren hebben.


De Wel(le)zijn Willebroek wandeling op 15 oktober start om 13.30 uur aan de lokalen van ATD Vierde Wereld aan de achterzijde van Residentie Herselaar, aan de Ringlaan. Afsluiten gebeurt om 17.45 met een gratis sobere maaltijd in het Oud Gemeentehuis. Met Dirk Cortebeeck contact opnemen,kan via het telefoonnummer 03/886.20.25. (EDT)