Radio Rivierenland opnieuw in de ether

RADIO-OORLOG IN REGIO GAAT DOOR: NU IS RADIO KLEIN-BRABANT FREQUENTIE KWIJT

Bij Geert Bollé en Marc Van Praet van Radio Rivierenland is de vreugde enorm.
Foto Els Dalemans Bij Geert Bollé en Marc Van Praet van Radio Rivierenland is de vreugde enorm.
De lokale radiozender Radio Rivierenland mag na een jaar radiostilte terug uitzenden. "Minister Sven Gatz gaf groen licht voor een heropstart, meer nog: we krijgen nu zelfs 2 FM-frequenties", zegt een tevreden Marc Van Praet. Slachtoffer van dit laatste is Radio Klein-Brabant. "Nu trekken wij naar de Raad van State."

Radio Rivierenland was exact één jaar aan het uitzenden toen de zender plots te horen kreeg dat minister Gatz geen erkenning meer kreeg van de Vlaamse regering. "Ons dossier was in orde, maar een bestuurswissel binnen de vzw deed bevoegd minister Gatz vreemd genoeg beslissen om ons geen nieuwe erkenning meer te geven. Wij stapten echter naar de Raad van State om dit aan te vechten en dienden ook een nieuw dossier in. Gatz wachtte niet op de uitspraak van de Raad van State, maar keurde ons nieuwe dossier goed en gaf zo groen licht voor een heropstart", aldus Van Praet.


"We kregen zelfs nog meer méér: bovenop onze vaste stek op 104.9 FM krijgen we er een tweede frequentie bij, op 107.6 mhz. Het doel van deze zogenaamde 'cluster' is om een beter ontvangstbereik in de regio te realiseren. Naast onze zendmast te Willebroek, zullen we nu ook werken met een zender in Bornem. Zo kunnen we een erg ruime regio probleemloos voorzien van lokale radioprogramma's. Onze studio staat er nog, dus we kunnen meteen weer van start gaan. We wachten nu enkel nog op de officiële zendvergunningen van de VRM (Vlaamse Regie voor de Media). We mikken op Allerheiligen om weer onze regionale programma's uit te zenden."


De dupe van deze beslissing van Gatz is Radio Klein-Brabant, de vorige 'eigenaar' van 107.6 mhz. "Vanzelfsprekend pikken wij deze beslissing van de minister niet, en stappen wij op onze beurt naar de Raad van State", reageert voorzitter van Radio Klein-Brabant Alain Colpaert.

Nieuwe erkenningsronde

"Bij de nieuwe erkenningsronde vorig jaar hadden ook wij vanuit Radio Klein-Brabant een frequentiepakket aangevraagd, maar net als bij Radio Rivierenland werd onze aanvraag onontvankelijk verklaard. Bij de jongste erkenningsronde kregen we deze frequenties wél, Rivierenland niét. We deden de voorbije weken de nodige investeringen om Radio Klein-Brabant nieuw leven in te blazen: de aankoop van extra materiaal, drukwerk, promotie, sponsoring, ... Nu krijgen we plots te horen dat we alles weer mogen afblazen, want dat onze frequenties plots weer naar Rivierenland gaan."


"Het kàn toch niet dat een minister op zijn eentje dit soort beslissingen neemt, om de uitspraak van de Raad van State te snel af te zijn? We blijven voorlopig ook uitzenden op 107.6 mhz, tot de VRM ons officieel laat weten dat we moeten stoppen."