Werken aan nieuwe Hoogmolenbrug van start

Zo zal de nieuwe Hoogmolenbrug eruitzien.
De Vlaamse Waterweg nv Zo zal de nieuwe Hoogmolenbrug eruitzien.
Tegen 2022 moet de nieuwe Hoogmolenbrug over het Albertkanaal tussen Schoten, Deurne en Wijnegem klaar zijn. De aannemer is zopas gestart met de voorbereidende werken. De brug wordt hoger en het Albertkanaal breder. Zo kunnen grotere binnenschepen het kanaal op.

Sinds begin januari zijn de voorbereidende werken gestart voor de verbreding van het Albertkanaal en de verhoging van de Hoogmolenbrug. Eerder vonden er al graafwerken plaats in de korte Braamstraat en werd er een boorinstallatie geplaatst. Vanaf 4 februari zal voor graafwerken langs de Deurnesteenweg enkelrichting ingesteld worden op de Deurnesteenweg vanaf de Hoogmolenbrug aan de kant van Schoten tot aan de Bisschoppenhoflaan. Dit zal zo blijven tot einde maart. Deze startdatum is onder voorbehoud en afhankelijk van weersomstandigheden. Het verhogen van de Hoogmolenbrug en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kaderen binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal.

De huidige  Hoogmolenbrug zal worden afgebroken.
Benoit De Freine De huidige Hoogmolenbrug zal worden afgebroken.

13 meter breder

De huidige beperking in doorvaarthoogte en breedte onder de bruggen vormt een knelpunt voor de binnenscheepvaart op het Albertkanaal. “De Hoogmolenbrug heeft momenteel een vrije hoogte van 6,94 meter en een doorvaartbreedte van 50 meter. De brug wordt verhoogd tot 9,10 meter en het kanaal wordt 63 meter breed”, klinkt het bij De Vlaamse Waterweg. De Hoogmolenbrug wordt gebouwd volgens het principe van de generieke bruggen. Op termijn komen er meer dan twintig gelijkaardige bruggen over het Albertkanaal. Deze brug wordt gebouwd op een andere locatie dan de huidige burg waardoor de hinder beperkt blijft. 

De verhoging van de bruggen tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen. Bovendien krijgt ook Short Sea Shipping op het Albertkanaal zo betere kansen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.